8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Πιερρακάκης: Έχουμε κάνει τη χώρα μας μεταρρυθμίσιμη

Πιερρακάκης: Έχουμε κάνει τη χώρα μας μεταρρυθμίσιμη
Eurokinissi

Στην αρχιτεκτονική του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του με τίτλο «Τεχνολογία, πολιτική, μετασχηματισμός και διαχείριση», στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της Σειράς Διακεκριμένων Ομιλιών του Τμήματος Πληροφορικής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή κουλτούρας τονίζοντας πως πολλά πράγματα στη χώρα μας μπορούν να αλλάξουν. «Η αίσθηση ότι η χώρα μας δεν είναι μεταρρυθμίσιμη είναι λάθος. Βλέπει κανείς ταλέντο οπουδήποτε και αν γυρίσει το κεφάλι του ειδικά στον χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι, αλλά τόσα χρόνια είχαμε ένα κράτος που δεν ήταν αντίστοιχο αυτών των ανθρώπων. Το βασικό μάθημα των πεπραγμένων στον χώρο της ψηφιακής πολιτικής είναι τα τελευταία 2,5 χρόνια ότι έχουμε κάνει τη χώρα μας μεταρρυθμίσιμη».

Όπως τόνισε, υπήρξε οριζόντια πολιτική και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «μυστικό» της επιτυχίας ήταν η προετοιμασία. Ο κ. Πιερρακάκης αρχίζοντας την παρουσίαση του έργου του υπουργείου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 και ανήλθαν σε 564 εκατ. από τις 8 εκατ. που καταγράφηκαν το 2018, κάνοντας λόγο για «εκθετική καμπύλη εξέλιξης».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr, το οποίο χαρακτήρισε ως την «κεντρική μεταρρύθμιση του υπουργείου με επίκεντρο τον πολίτη», έφτασαν από τις 501 υπηρεσίες με τις οποίες ξεκίνησε τη λειτουργία της η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, τον Μάρτιο του 2020 στις 1.343 υπηρεσίες. «Είμαστε δύο χρόνια μετά και αν κάνει κανείς τη διαίρεση, δείχνει ότι είμαστε πάνω από μια υπηρεσία τη μέρα που έχουμε δημιουργήσει».

Μιλώντας για τους στόχους του υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και ποιότητας ζωής του πολίτη, η απλούστευση των διαδικασιών αλλά και ο μετασχηματισμός της χώρας μας σε ψηφιακό κράτος μέχρι το 2025.

«Η μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τις διαλειτουργικότητες» πρόσθεσε ο υπουργός και προχωρώντας στην «ακτινογραφία» του συνολικού έργου, αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της ζωής που εντάχθηκαν (δήλωση γέννησης) και αναμένεται να ενταχθούν στο gov.gr, στην στρατηγική και υλοποίηση του εθνικού εμβολιασμού, στον σχεδιασμό του MyHealthApp και της άυλης συνταγογράφησης, στο σύστημα γραπτών μηνυμάτων κατά την περίοδο του lockdown, στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι 700 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν σε έργα ψηφιοποίησης, δήλωσε ότι σχετικά σύντομα θα δημοσιευτεί η εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσθεσε ότι η δημοπρασία του φάσματος 5G θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο.