ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος

Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018, 14:38
-A +A
ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος

Το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ υιοθέτησε σήμερα τις τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενημέρωσε μιλώντας στη βουλή των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Όπως είπε ο ίδιος, οι τροπολογίες αυτές είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι το αμφισβητήσιμο σε αυτές, καθώς και ότι είναι διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ενημέρωσε ότι η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η πΓΔΜ.

Τέλος, στην τέταρτη τροπολογία, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι όπου η φροντίδα του κράτους γι΄ αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

(φωτογραφία αρχείου AP)

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα