ΠΓΔΜ: Ενισχύεται η υποστήριξη των πολιτών για την αλλαγή ονομασίας

ΠΓΔΜ: Ενισχύεται η υποστήριξη των πολιτών για την αλλαγή ονομασίας

H πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ επιθυμούν την επίλυση της διαφωνίας για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διενέργησε το Center for Survey Research του International Republican Institute στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα το 57% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πρόταση για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (το 37% εξέφρασε την «απόλυτη» υποστήριξή του, ενώ ένα 20% συμφωνεί μερικώς με την πρόταση).

Επιπλέον, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης επίλυσης του ονοματολογικού στο επερχόμενο δημοψήφισμα, ενώ μόλις το 22% προτίθενται να ψηφίσουν κατά της προτεινόμενης αλλαγής της ονομασίας τη πΓΔΜ. Γενικότερα, υπέρ της συμμετοχής της πΓΔΜ στην ΕΕ τάσσεται το 83% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας, ενώ το ίδιο ποσοστό υπέρ του ΝΑΤΟ ανέρχεται στο 77%, με τα δύο ποσοστά να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

FAZ: Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια - Ο ρόλος της Ρωσίας

Έναν μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία με την Ελλάδα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στις πολιτικές ζυμώσεις στα Σκόπια.

Όπως μετέδωσε η dw.com, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει πως "παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση. Θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η αλβανική μειονότητα καθώς και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μάλλον θα εγκρίνουν τη συμφωνία. Η σλαβική πλειονότητα του πληθυσμού είναι μεν διχασμένη, ωστόσο θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία.

Αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι αν θα προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα".

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας: Επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα, η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει πως "σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τη ''Μακεδονία'' ως ''θεμιτό στόχο'' εφοσον οι ''Μακεδόνες'' δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα.

Ίσως να μην είναι παράτολμη η εικασία", συνεχίζει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, "ότι μερικές τουλάχιστον από όλες αυτές τις μικρές ή μικροσκοπικές κομματικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, που εναντιώνονται στη συμφωνία της ''Μακεδονίας'' με την Ελλάδα, μπορεί να έχουν εισπράξει από τη Μόσχα κάτι περισσότερο από απλή συμπάθεια".

N. Ντιμιτρόφ σε Ευρωβουλή: Με τη συμφωνία των Πρεσπών θα είμαστε «Μακεδόνες», με «μακεδονική» γλώσσα

Την κατάκτηση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας με τη συμφωνία των Πρεσπών επανεπιβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ν. Ντιμιτρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλετή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, δήλωσε πως είναι «Μακεδόνας».

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Νικολά Ντιμιτρόφ, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της πΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς από τον ο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες, ο Ν. Ντιμιτρόφ απάντησε «είμαι Μακεδόνας», προσθέτοντας ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

(φωτογραφία AP)