Pfizer: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ίσως μειώνει την προστασία από το εμβόλιο

Pfizer: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ίσως μειώνει την προστασία από το εμβόλιο

Εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού μπορεί να μειώνει κατά δύο τρίτα την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech και δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό εναντίον της, δήλωσαν οι δύο εταιρείες την Τετάρτη.

Η μελέτη διεπίστωσε ότι το εμβόλιο μπορεί ακόμη να εξουδετερώνει τον κορονοϊό και δεν υπάρχουν ακόμη τεκμήρια από δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή μειώνει την προστασία από τα εμβόλια, είπαν οι εταιρείες.

Ωστόσο, προχωρούν σε επενδύσεις και συζητούν με αρμόδιες εποπτικές Αρχές για την ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης εκδοχής του mRNA εμβολίου τους ή μιας ενισχυτικής δόσης, αν χρειαστεί.
Για τη μελέτη, επιστήμονες των εταιρειών και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν έναν τεχνητό ιό που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα με την ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, γνωστή ως B.1.351. Η ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, αποτελεί τον κύριο στόχο πολλών εμβολίων για την Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τεχνητό ιό σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εμβολιασθέντες και διαπίστωσαν μείωση 2/3 του ποσοστού των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε σύγκριση με την επίδρασή του στην πιο κοινή παραλλαγή του κορονοϊού, που χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμη κάποιο καθιερωμένο σημείο αναφοράς που να προσδιορίζει το επίπεδο των αντισωμάτων που χρειάζεται για προστασία έναντι του κορoνοϊού, παραμένει ασαφές κατά πόσον η μείωση κατά δύο τρίτα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων καθιστά αναποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής που εξαπλώνεται στον κόσμο.

Ωστόσο, ο καθηγητής του UTBM και εκ των συντακτών της μελέτης, Πέι Γιονγκ Σι, πιστεύει ότι το εμβόλιο της Pfizer πιθανότατα παρέχει προστασία έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Ο λόγος είναι ότι σε κλινικές δοκιμές, τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και εκείνο της Moderna, που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA, παρείχαν κάποιο βαθμό προστασίας μετά από μία μόνον δόση με μια χαμηλότερη απόκριση αντισωμάτων από τα μειωμένα επίπεδα που προκάλεσε η νοτιοαφρικανική παραλλαγή στην εργαστηριακή μελέτη.

Ακόμη και αν η συγκεκριμένη παραλλαγή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο, πρέπει και πάλι να παρέχει προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, σημείωσε ο καθηγητής, και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να μην γονατίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας.

Χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, είπε ο Σι, καθώς και για να καθοριστεί το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτείται γι? αυτό.

Η Pfizer και η BioNTech είπαν ότι κάνουν παρόμοιες εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό έναντι μιας άλλης παραλλαγής που εντοπίστηκε στη Βραζιλία.

Αλλά και η Μoderna παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν εξαπλάσια πτώση του ποσοστού των αντισωμάτων έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Η Moderna είπε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης μένει να καθοριστεί. Ωστόσο, η εταιρεία είχε εκφράσει παλαιότερα την πεποίθησή της ότι εμβόλιό της θα είναι αποτελεσματικό εναντίον της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.