Αισιόδοξα τα πρώτα αποτελέσματα για φάρμακο κατά του κορονοϊού
Pfizer

Αισιόδοξα τα πρώτα αποτελέσματα για φάρμακο κατά του κορονοϊού

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνάς της ένα υποψήφιο σκεύασμα έχει δυνατότητες να βοηθήσει στη θεραπεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, Covid-19.

Ειδικότερα, τα στοιχεία από τις προκλινικές έρευνες έχουν δείξει πως ένα σύμπλεγμα φαρμακευτικών ουσιών, που η εταιρεία αρχικά είχε αναπτύξει για την θεραπεία του SARS -ενός διαφορετικού τύπου κορονοϊό που είχε προκαλέσει την μεγάλη επιδημία του 2003-- έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει ασθενείς πάσχοντες από τον νέο κοροονοϊό, ενημέρωσε ο επικεφαλής των ερευνών της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pfizer ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει επιπλέον προκλινικές έρευνες και θα αρχίσει να δοκιμάζει το φάρμακο σε ανθρώπους το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει αν τα υπάρχοντα σκευάσματα της, όπως το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα Xeljanz, μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για όσους νοσηλεύονται με ασθένειες του αναπνευστικού που προκαλεί ο κορονοϊός. Το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο χρησιμεύει επίσης και στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από πνευμονία που προκαλεί ο ιός αυτός σύμφωνα με την Pfizer.

Τέλος, η Pfizer ενημέρωσε για το εκ πέντε σημείων σχέδιό της για τις έρευνες, που περιλαμβάνει και συνεργασίες με άλλες εταιρείες και ιδρύματα για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή θεραπειών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργασθεί με τη Σχολή Τροπικών Ασθενειών του Λίβερπουλ, για να γίνει κατανοητή η σχέση μεταξύ του κορονοϊού και της πνευμονίας, που αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου ασθενών με τον ιό, ο οποίος προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες.