7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Πέτσας: Προανήγγειλε κατάργηση έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Πέτσας: Προανήγγειλε κατάργηση έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Φωτογραφία αρχείου

Κατάργηση των έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος προανήγγειλε, ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα αφορούν τόσο στο σύνολο της κοινωνίας, όσο και στα ευάλωτα νοικοκυριά. 

«Οι επιδράσεις που υπάρχουν από τις διεθνείς ανατιμήσεις, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι την  ενέργεια, έχουν επίπτωση και στην οικονομία μας. Η κυβέρνηση είναι εδώ να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτές.  Άρα, η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι μέσα στο πλαίσιο του “νοιαζόμαστε και μπορούμε”», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Συγκεκριμένα όπως είπε, η κατάργηση των έκτακτων επιβαρύνσεων, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ήταν μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Η πανδημία μας έφερε κάπως πίσω. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με σημαντικές μειώσεις φόρων, θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε αυτό λελογισμένα. Η κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι να απαλλαγούμε από τέτοιες έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Πέτσας  σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες. 

«Υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν όλους και υπάρχουν και οι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τους πιο ευάλωτους», επεσήμανε.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας ότι ξεκίνησε σαν ένας φόρος στο ακίνητο και δυστυχώς με τον συμπληρωματικό φόρο έγινε φόρος και στο ακίνητο και στην περιουσία. «Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε στον εξορθολογισμό και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θα δούμε ποια είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όλα εξετάζονται», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, ο κ Πέτσας δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει γενικά την οικονομία είναι να μειώνονται οι συντελεστές. «Είναι πάνω από αυτό που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και μια μείωση των φορολογικών συντελεστών δε θα συνοδεύεται με απώλεια εσόδων. Το αντίθετο θα συμβεί», υπογράμμισε. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε μια σειρά από προϊόντα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, ιδίως στο τουριστικό πακέτο, στο κατάλυμα και την εστίαση. « Όλα αυτά εξετάζονται και νομίζω θα έχουμε κάτι ευχάριστο και σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.  

 Διαβάστε ακόμα:

Μείωση φόρων και εισφορών το 2022, αύξηση μισθών το 2023 εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης

Τα μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα - Το σχέδιο και ποιους αφορά