ΓΔ: 918,42 -1,61 (-0,17 %)

Τζίρος: 1,55 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 918,42 -1,61 (-0,17 %)

Τζίρος: 1,55 εκατ. €   RT

Πέθανε ο σπουδαίος σχεδιαστής Πιερ Καρντέν

Πέθανε ο σπουδαίος σχεδιαστής Πιερ Καρντέν
APimages

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 98 ετών, ο γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. 

Ο Καρντέν, που γεννήθηκε το 1922 στην Ιταλία και μετανάστευσε στη Γαλλία σε μικρή ηλικία, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Νεϊγί, στο δυτικό Παρίσι.

«Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Πιερ Καρντέν δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση ης οικογενείας του.

Γιος ιταλών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, o Πιερ Καρντέν αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο στη γαλλική και παγκόσμια μόδα! Ο σπουδαίος σχεδιαστής ήταν γνωστός για τις φουτουριστικές εμπνεύσεις και για το για το avant-garde στυλ του, αλλά και για τις επιχειρηματικές κινήσεις του. Ο Καρντέν ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας το 1950 και γέμισε τις πασαρέλες με στολές που έμοιαζαν να έχουν έρθει από το Διάστημα.

H καριέρα του απογειώθηκε όταν σχεδίασε περίπου 30 από τα κοστούμια για το «πάρτι του αιώνα» στο Palazzo Labia της Βενετίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1951. Άρχισε να ασχολείται με την υψηλή ραπτική το 1953. Ήταν ο πρώτος μόδιστρος που στράφηκε στην αγορά της Ιαπωνίας ως αγορά υψηλής ραπτικής όταν ταξίδεψε εκεί το 1959.

Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε μια πρακτική που είναι πλέον συνηθισμένη δημιουργώντας το σύστημα αδειών που επρόκειτο να εφαρμόσει στη μόδα. Η συλλογή που λάνσαρε εκείνη την περίοδο εξέπληξε τους πάντες αφού εμφάνισε για πρώτη φορά το λογότυπο του σχεδιαστή στα ρούχα.

Ήταν επίσης ο πρώτος που συνδύασε τις φούστες μίνι και μάξι τη δεκαετία του 1970 όταν εισήγαγε ένα νέο στρίφωμα. Εμπνευσμένος από το διαστημικό ταξίδι και την εξερεύνηση, ο Καρντέν επισκέφθηκε τη NASA (Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος) το 1970, όπου δοκίμασε την αρχική διαστημική στολή που φορούσε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, τον Νιλ Άρμστρονγκ.