Πέθανε ο Μωυσής Κωνσταντίνης - Υπήρξε πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου

Πέθανε ο Μωυσής Κωνσταντίνης - Υπήρξε πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου

Θλίψη σε σύσσωμη την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας έχει προκαλέσει ο θάνατος του πρώην Προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Μωυσή Κωνσταντίνη.

Ο Μωυσής Κωνσταντίνης διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, του συντονιστικού οργάνου του Ελληνικού Εβραϊσμού, επί 13 χρόνια (1998–2010 και 2015 -2016), σε συνέχεια της θητείας του ως Γ. Γραμματέως του ΚΙΣΕ από το 1991 έως το 1997. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και -από το 1974 μέχρι τον θάνατό του- Γεν. Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Από το 1971 μέχρι τον θάνατό του διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛ.ΤΑ. για θέματα Φιλοτελισμού.

Το βραβευμένο συγγραφικό έργο του, η προσφορά του στον Ελληνικό Εβραϊσμό, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, σε θέματα παιδείας και πολιτισμού υπήρξαν ανεκτίμητα τόσο για την εβραϊκή κοινότητα όσο και για την ευρύτερη κοινωνία. Η συμβολή του έχει εκτιμηθεί και αναγνωριστεί με ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.

Το Ισραηλιτικό Συμβούλιο κάνει λόγο για έναν ηθικό άνθρωπο και συγχρόνως εμπνευσμένο και ακούραστο ηγέτη, ενώ την θλίψη της εξέφρασε και η διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Σε ανάρτηση της στο Twitter αναφέρει ότι «η Πρέσβυς του Ισραήλ, κ. Ιρίτ Μπεν Αμπά και η Πρεσβεία εκφράζουν την μεγάλη τους θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου του ΚΙΣ, Μωυσή Κωνσταντίνη και μεταφέρουν τα βαθιά συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του και την ελληνική εβραϊκη Κοινότητα. Αιωνία του η μνήμη». 

Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15.00, στον Εβραϊκό τομέα του Γ΄ Νεκροταφείου Νίκαιας.