Πέθανε ο Λαρι Κινγκ - Οι 50.000 συνεντεύξεις ενός θρύλου

Πέθανε ο Λαρι Κινγκ - Οι 50.000 συνεντεύξεις ενός θρύλου

Στα 63 χρόνια δουλειάς του στην τηλεόραση και στον αμερικάνικο Τύπο έκανε πάντοτε το δικό του. Πήρε δεκάδες χιλιάδες συνεντεύξεις, με πρόσωπα διάσημα, δύσκολα, ή απλώς αντι-τηλεοπτικά, καθηλώνοντας τους πάντες μπροστά στη μικρή οθόνη.

Ο μύθος των συνεντεύξων έφυγε σε ηλικία 87 ετών, νικημένος από την Covid19 για την οποία νοσηλευόταν από τον Δεκέμβριο σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες και ενώ η υγεία του ήταν ιδιαίτερα βεβαρυμμένη. Εκτός από διαβήτη τύπου 2, έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί καρδιακές προσβολές.

Ο Λάρι Κίνγκ ήταν ο βασιλιάς των talk show, αλλά συμπεριφερόταν σαν να ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης: Εσκυβε προς τα μπροστά, άκουγε προσεκτικά τους καλεσμένους και διέκοπτε σπάνια. Όταν όμως ρωτούσε, απλά πράγματα, απορίες του καθενός μας, ακόμα και οι πιο ισχυροί του πλανήτη ένιωθαν μέσα τους ένα τρέμουλο. Γιατί ο Λάρι Κινγκ δεν ήταν απλώς ένας «βασιλιάς», ήταν ο αυτοκράτορας.

«Δεν έμαθα ποτέ τίποτα μιλώντας» έλεγε μονίμως. Μάθαινε ακούγοντας προσεκτικά τους άλλους. Ρωτώντας τους για καταστάσεις και υποθέσεις με έναν αντισυμβατικό, διεισδυτικό, αλλά προπάντων αφοπλιστικό τρόπο. Δεν προετοιμαζόταν ποτέ για τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ακόμα και όταν επρόκειτο να φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ-και φιλοξένησε όλους τους προέδρους κατά τη μακρά θητεία του. Ακουγε και τους τηλεθεατές, που τηλεφωνούσαν κατά χιλιάδες. Ετσι, ενώ ήταν ο πρωταγωνιστής των εκπομπών του, φαινόταν σαν να είναι ένας απλός, μέσος Αμερικάνος, που είχε απορίες. Απορίες, όμως, οι οποίες «έκαιγαν».

Ηταν από τους πιο διάσημους δημοσιογράφους όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν χαριζόταν σε κανέναν και σε τίποτα. Χάρη στην κοφτερή του γλώσσα/ πέννα και στην ευρυμάθειά του, μπορούσε άνετα να χειριστεί κάθε κατάσταση και να αναδείξει την αλήθεια. Γι’ αυτό ζούσε και εργαζόταν. Ταυτοχρόνως, όλα εμπεριείχαν το στοιχείο της διασκέδασης, της απόλαυσης. Διότι χωρίς αυτά, τα πάντα είναι πολύ σοβαροφανή. Και ο Λάρι Κινγκ είχε πάρα πολύ χιούμορ, ώστε δεν χωρούσε η σοβαροφάνεια. 

Η ζωή του

Γεννημένος ως Λόρενς Χάρβεϊ Ζέιγκερ στις 19 Νοεμβρίου 1933, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Κινγκ μεγάλωσε από δύο Εβραίους μετανάστες. Η μητέρα του, Jennie (Gitlitz) Zeiger, ήταν από τη Λιθουανία, ενώ ο πατέρας του, Edward Zeiger,  από την Ουκρανία. Ο Έντουαρντ πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν ο Λάρι ήταν 10 ετών, μια ανάμνηση τραυματική για εκείνον, την οποία, ωστόσο, δεν ήθελε να συζητά. Η μητέρα του έπρεπε να βρει τρόπους να μεγαλώσει τον Λάρι και τον μικρότερο αδερφό του Μάρτι.

"Πριν από το θάνατό του, ήμουν καλός μαθητής, αλλά μετά, σταμάτησα να ενδιαφέρομαι", δήλωσε ο Κινγκ στο The Guardian σε συνέντευξη του 2015. «Ήταν ένα πραγματικό πλήγμα για μένα. Αλλά τελικά μετάλλαξα αυτόν τον θυμό γιατί ήθελα να τον κάνω και τη μητέρα μου περήφανη».

Ο  πατέρας του είχε τεράστια επιρροή σε αυτόν, ενσταλλάσσοντάς του την  αίσθηση του χιούμορ και την αγάπη για τον αθλητισμό, ιδίως για το μπέιζμπολ. Το 2004 έγραψε και σχετικό βιβλίο. Δεν κατάφερε να πάει στο κολλέγιο, διότι έπρεπε να εργάζεται ώστε να βοηθά τη μητέρα του. Η σταδιοδρομία του στα ΜΜΕ ξεκίνησε το 1957, όταν πήρε δουλειά ως μουσικός παραγωγός  στο WAHR-AM στο Μαϊάμι. Τότε ήταν που αποφάσισε να αλλάξει το επώνυμό του.

«Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον Larry Zeiger», του είπε το αφεντικό του.  "Είναι πολύ εθνοτικό. Οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να το γράψουν ή να το θυμούνται. Χρειάζεστε ένα καλύτερο όνομα."

"Δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτώ αν αυτό ήταν καλό ή κακό ή τι θα έλεγε η μητέρα μου. Βγήκα στον αέρα σε πέντε λεπτά", έγραψε ο King στην αυτοβιογραφία του 2009. «Βαφτίστηκε» από μια διαφήμιση των King's Wholesale Liquors.  Στη δεκαετία του 70 έγινε πολύ γνωστός στην Αμερική  με το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα The Larry King Show, το οποίο φιλοξένησε το δίκτυο Mutual Broadcasting System. Υπήρξε και αθλητικός σχολιαστής, ενώ σε κάποια δύσκολη περίοδο εργάστηκε και στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.

Κορυφαία περίοδος της καριέρας του ήταν η εκπομπή «Larry King Live» επί 25 χρόνια (1985- 2010) στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Εκανε περισσότερες από 30.000 συνεντεύξεις που δεν περνούσαν ποτέ απαρατήρητες (και κοντα στις 50.000 συνολικά στην καριέρα του). Εκατομμύρια φανατικοί θαυμαστές του από όλο τον κόσμο στήνονταν μπροστά στις τηλεοράσεις για να τον παρακολουθήσουν. 

Είχε παντρευτεί 8 φορές

Παντρεύτηκε οκτώ φορές με επτά γυναίκες. Εθισμένος στον τζόγο (ιπποδρομίες) κήρυξε πτώχευση δύο φορές. Συνελήφθη με την κατηγορία της απάτης που το ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια. Δεν έπαψε όμως ποτέ να είναι σπουδαίος.

Δεν ισχυριζόταν ότι ήταν δημοσιογράφος, αν και η εκπομπή του έβγαζε πάρα πολλές ειδήσεις. Δεν παρίστανε τον διανοούμενο και δεν πρόβαλε τον εαυτό του στις συνεντεύξεις. Ηθελε να παρουσιάζεται σαν ένας περίεργος άντρας που έκανε ερωτήσεις παρορμητικά. «Υπάρχουν πολλοί παρουσιαστές που θα απαγγέλλουν τρία λεπτά γεγονότων προτού κάνουν μια ερώτηση», έγραφε στα απομνημονεύματά του. «Σαν να λέει: Επιτρέψτε μου να σας δείξω πόσο ξέρω. Νομίζω ότι ο επισκέπτης πρέπει να είναι ο ειδικός. " Βέβαια,  αχίλλειος πτέρνα αυτής της τακτικής ήταν πως όσοι είχαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έβγαιναν στην εκπομπή του και κατάφερναν να προσεγγίσουν τεράστιο κοινό χωρίς να αντιμετωπίσουν δύσκολες ερωτήσεις. Ηταν οι καιροί που η εκπομπή του άρχισε να χάνει σε θεαματικότητα κι εκείνος παραιτήθηκε.

Η αιτία θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο, υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτό το μήνα \ ο παρουσιαστής είχε νοσήσει από κορονοϊό. O δημοσιογράφος φαίνεται να έπασχε τα τελευταία χρόνια από διαβήτη, είχε καρκίνο του πνεύμονα ενώ είχε υποστεί αρκετά καρδιακά επεισόδια.2020 ήταν μια άσχημη χρονιά για τον Λάρι Κινγκ, καθώς έχασε και τα δύο του παιδιά.

Ο γιος του, Andy, πέθανε από καρδιακή προσβολή τον περασμένο Ιούλιο και η κόρη του, Chaia, ηττήθηκε από τον καρκίνο των πνευμόνων τον Αύγουστο.