Πέθανε ο ιδρυτής του Fox News, Roger Ailes

Πέθανε ο ιδρυτής του Fox News, Roger Ailes

Ο ιδρυτής του Fox News Roger Ailes πέθανε, ανακοινώθηκε σήμερα από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν οι συντηρητικοί Αμερικανοί.

Ο Roger Ailes είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Fox News τον Ιούλιο 2016 έπειτα από επανειλημμένες καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση. Ήταν 77 ετών.

 

Βετεράνος των MME άνθρωπος με επιρροή, ο ρεπουμπλικάνος Ailes ίδρυσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News το 1996 έπειτα από αίτημα του ιδιοκτήτη του δικτύου Fox και του ομίλου MME News Corp, Rupert Murdoch.

Αν και εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό τοπίο αρκετά μετά το CNN, που ξεκίνησε τη λειτουργία του 1980, το δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης που προτιμούν οι συντηρητικοί κατέλαβε γρήγορα την πρώτη θέση στα ποσοστά τηλεθέασης.

Για να κατοχυρώσει τη θέση του το Fox News υιοθέτησε μια πολύ συντηρητική εκδοτική γραμμή, προθύμως πολεμική, την οποία εξέφρασαν ορισμένες δημοσιογραφικές διασημότητες, κατά πρώτο λόγο ο Bill O''Reilly, πιο πολιτική παρά δημοσιογραφική.

Ο ίδιος αντιμετώπισε κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες που είχαν δουλέψει στο δίκτυο. Ο Bill O''Reilly αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, στα τέλη Απριλίου το Fox News, το οποίο έχασε έτσι την ατμομηχανή του, τον βασιλιά των ακροατηρίων, όλων των ενημερωτικών δικτύων αδιακρίτως.

Χάρη στις επιτυχίες του το Fox News έγινε επίσης πηγή σημαντικών εσόδων για τον όμιλο 21st Century Fox, που δημιουργήθηκε από την απόσχιση το 2013 των τηλεοπτικών από τις ειδησεογραφικές δραστηριότητες, με τις τελευταίες να τίθενται υπό τη σημαία της News Corp.

Με την αποχώρηση του Roger Ailes και του Bill O''Reilly, αλλά και της δημοσιογράφου Μέγκαν Κέλι, που πήγε στο NBC, το δίκτυο διέρχεται αυτή την εποχή περίοδο αναταράξεων, αν και η θεαματικότητά του παραμένει υψηλή.

Είναι η Μέγκαν Κέλι που συνέβαλε να αλλάξει η μοίρα του Roger Ailes στη Fox News, στα τέλη Ιουλίου 2016. Είπε πως είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθύνοντα σύμβουλο δέκα χρόνια νωρίτερα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης με τους υπευθύνους της εσωτερικής έρευνας που όρισε το κανάλι για να ρίξουν φως στις κατηγορίες σε βάρος του Roger Ailes.

Αυτοί οι ισχυρισμοί ήρθαν σε υποστήριξη εκείνων για σεξουαλική παρενόχληση, στις αρχές Ιουλίου του 2016, από μια πρώην παρουσιάστρια, την Γκρέτσεν Κάριζον, ο οποία δήλωσε πως απολύθηκε μετά την άρνησή της να υποκύψει στις σεξουαλικές ορέξεις του διευθυντή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ