Πεσκόφ: Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ «απαιτεί την προσοχή μας»

Πεσκόφ: Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ «απαιτεί την προσοχή μας»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την οξυμένη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».

«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις προτού της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί το πράσινο φως για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία.

Επαφές Ρωσίας -Τουρκίας για τα σιτηρά

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες από την ουκρανική πλευρά, δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου 

Η Τουρκία είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα χρειαστεί «αρκετός χρόνος» για την αποναρκοθέτηση των λιμανιών της Ουκρανίας, αλλά ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής θαλάσσιος διάδρομος σε περιοχές χωρίς νάρκες, σύμφωνα με πρόταση του ΟΗΕ. Η Ρωσία δήλωσε ότι προσέφερε «ασφαλή διέλευση» για τα ουκρανικά φορτία σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά δεν θα είχε την ευθύνη για τη δημιουργία των διαδρόμων.

Η Ρωσία δήλωσε χθες Πέμπτη ότι διευκολύνει την εξαγωγή σιτηρών και ελαιόσπορου από την Ουκρανία μέσω των κατεχόμενων από την Ρωσία σημείων διέλευσης στην Αζοφική Θάλασσα, χωρίς να διευκρινίσει ποιος παρέχει τα τρόφιμα για εξαγωγή.