7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Περσικός: Προειδοποιητικά πυρά αμερικανικών πλοίων κατά ιρανικών

Περσικός: Προειδοποιητικά πυρά αμερικανικών πλοίων κατά ιρανικών
Shutterstock

Αμερικανικά πλοία έριξαν προειδοποιητικά πυρά, εναντίον ιρανικών σκαφών, όταν τα τελευταία τα πλησίασαν στον Περσικό Κόλπο, την ώρα που η ένταση στην ευρύτερη περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πλοία του έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον τριών σκαφών του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης (IRGCN) αφού ήρθαν σε στενή επαφή με Αμερικανούς ναυτικούς.

Επισημαίνεται ότι το περιστατικό που σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα του βόρειου Περσικού Κόλπου, τη Μεγάλη Δευτέρα, περίπου στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, ενεπλάκησαν τα αμερικανικά σκάφη USS Firebolt και το περιπολικό σκάφος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ Baranoff.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του Ναυτικού των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι ένα ιρανικό πλοίο βρισκόταν σε μια «άσκοπα κοντινή απόσταση με άγνωστη πρόθεση» και ότι η πλησιέστερη προσέγγισή του ήταν περίπου 62 μέτρα και από τα δύο αμερικανικά πλοία.

Μάλιστα, στην προαναφερθείσα ανακοίνωση τονίζεται: «Τα πλοία Firebolt και Baranoff διεξήγαγαν επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας σε διεθνή ύδατα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, Τα πληρώματα των ΗΠΑ εξέδωσαν πολλές προειδοποιήσεις μέσω συσκευών, αλλά τα πλοία του IRGCN συνέχισαν τους κοντινούς ελιγμούς. [...] Στη συνέχεια, το πλήρωμα του Firebolt έριξε προειδοποιητικές βολές και τα πλοία του IRGCN απομακρύνθηκαν σε ασφαλή απόσταση από τα αμερικανικά σκάφη».

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον η οποία έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ιρανικό καθεστώς για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν κλυδωνίστηκαν από νέες εντάσεις μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, πριν από τρία χρόνια, από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) του 2015, γεγονός που ώθησε την ιρανική πλευρά να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.