7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Περού: Ο νέος πρόεδρος διόρισε μαρξιστή πρωθυπουργό με «φιλότρομοκρατικό» παρελθόν

Περού: Ο νέος πρόεδρος διόρισε μαρξιστή πρωθυπουργό με «φιλότρομοκρατικό» παρελθόν
AP Photo/Ernesto Arias

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο διόρισε έναν ακροαριστερό νομοθέτη και μέλος του μαρξιστικού του κόμματος τον Γκουίντο Μπεγίντο, ως πρωθυπουργό, τερματίζοντας τις προσδοκίες για μια μετριοπαθή κυβέρνηση.

Παρότι ο νέος πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι δεν θα αντιγράψει ξένα «μοντέλα», επιμένοντας πως δεν είναι ούτε «τσαβιστής», ούτε «κομμουνιστής», αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζονται στο Καράκας και στην Αβάνα, ο διορισμός του Μπεγίντο προκάλεσε οργή και απογοήτευση μεταξύ των κεντρώων πολιτικών που τον υποστήριξαν για να κερδίσει την Κέικο Φουτζιμόρι.

Ο νέος πρωθυπουργός Μπεγίντο που προέρχεται από την περιοχή του Κούσκο, ερευνάται ως «απολογητής της τρομοκρατίας», κατηγορία που θεωρείται έγκλημα στο Περού. Σε συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Απρίλιο, υπερασπίστηκε τα μέλη του Shining Path, του μαοϊκού αντάρτικου συγκροτήματος που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες Περουβιανούς τη δεκαετία του 1980 και του 90 σε μια προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία. Ο Μπεγίντο έχει εκφράσει επίσης ομοφοβικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχει επιτεθεί πολλές φορές σε πολιτικούς που είναι ανοικτά δηλωμένοι ως ομοφυλόφιλοι.

O Kαστίγιο υποσχέθηκε ξανά χθες πως θα καταθέσει σύντομα στο κοινοβούλιο σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να καταρτιστεί νέος θεμελιώδης νόμος, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα, που είχε προωθήσει το 1993 ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) και κατά πολλούς εδραίωσε την πολιτική της λεγόμενης οικονομίας της αγοράς στο κράτος των Άνδεων.

Ο Καστίγιο, 51 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη την 6η Ιουνίου, πριν από δέκα ημέρες. Η αντίπαλός του, η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, κατέθεσε δεκάδες προσφυγές, ζητώντας να ακυρωθούν ψηφοδέλτια σε εκλογικές περιφέρειες όπου τα αποτελέσματα δεν την ευνοούσαν, καθυστερώντας για εβδομάδες την επίσημη ανακήρυξη του αποτελέσματος της πολύ αμφίρροπης αναμέτρησης, που κρίθηκε για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Χθες η κυρία Φουχιμόρι υποσχέθηκε να ασκήσει «υπεύθυνη δημοκρατική αντιπολίτευση», διατρανώνοντας πως το κόμμα της, το Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη»), θα αποτελέσει «προμαχώνα εναντίον (...) της απειλής νέου κομμουνιστικού Συντάγματος».

«Είναι η πρώτη φορά που αυτή τη χώρα θα την κυβερνήσει επαρχιώτης», είπε ο Καστίγιο στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία του.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έλεγαν ότι θα κάνουμε απαλλοτριώσεις. Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Θέλουμε την οικονομία να είναι σε τάξη», πρόσθεσε, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να καθησυχάσει τους κύκλους των επιχειρηματιών, που φοβούνται ριζοσπαστική στροφή σε μια χώρα όπου εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική.