7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Περού: Νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό την οικολόγο Μίρτα Βάσκες

Περού: Νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό την οικολόγο Μίρτα Βάσκες

Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, ονόμασε χθες Τετάρτη νέα πρωθυπουργό τη Μίρτα Βάσκες, αγωνίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποπειρώμενος μια συμφιλιωτική χειρονομία προς την κεντρώα πτέρυγα της άτυπης συμμαχίας της αριστεράς η οποία τον υποστηρίζει στο Κογκρέσο.

Η 46χρονη δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου, ορκίστηκε παρόντος του αρχηγού του κράτους σε τελετή στο κυβερνητικό μέγαρο που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

«Στο όνομα του παντοδύναμου θεού, για αυτή τη χώρα γυναικών και ανδρών που καθημερινά αγωνίζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις, κι ελπίζουν για αληθινή αλλαγή, ναι ορκίζομαι», είπε η νέα πρωθυπουργός.

Η κυρία Βάσκες διαδέχεται τον Γκίδο Βεγίδο Ουγάρτε, μηχανικό χωρίς πολιτική εμπειρία, 41 ετών, από τον οποίο ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του ο Πέδρο Καστίγιο μερικές ώρες νωρίτερα.

Ο κ. Βεγίδο ορίστηκε την 29η Ιουλίου επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης του Πέδρο Καστίγιο· προέρχεται από το ίδιο μικρό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»). Στο κοινοβούλιο, όπου κυριαρχεί η δεξιά, η ένταση είχε ανέβει κατακόρυφα όταν ονομάστηκε πρωθυπουργός.

Η κυρία Βάσκες ήταν πρόεδρος του περουβιανού κοινοβουλίου από τον Νοέμβριο του 2020 ως το 2021, κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι. Ήταν τότε μέλος της κεντροαριστερής παράταξης Frente Amplio («Ευρύ Μέτωπο»).

Ο αρχηγός του κράτους διατήρησε στις θέσεις τους τον Πέδρο Φράνκε (υπουργό Οικονομίας) και Όσκαρ Μαούρτουα (Εξωτερικών). Η νέα κυβέρνηση μετρά συνολικά 19 υπουργούς, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες.

Ο Πέδρο Καστίγιο, υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ανακηρύχθηκε την 20ή Ιουλίου νικητής των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου στις οποίες αναμετρήθηκε με την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι. Επικράτησε με μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους διαφορά.

Στη χώρα των Άνδεων η οποία έχει σημαδευτεί τα τελευταία χρόνια από πολιτική και θεσμική αστάθεια κι άλλαξε τρεις προέδρους μέσα σε μια εβδομάδα στα τέλη του 2020, τα περιθώρια ελιγμών του κ. Καστίγιο χαρακτηρίζονται εξαρχής αρκετά περιορισμένα.