Περού: Καταψηφίστηκε πρόταση που θα οδηγούσε στην αποπομπή του Βισκάρα από την προεδρία

Περού: Καταψηφίστηκε πρόταση που θα οδηγούσε στην αποπομπή του Βισκάρα από την προεδρία

Το Κογκρέσο του Περού ψήφισε χθες Παρασκευή κατά διαδικασίας παραπομπής σε βάρος του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα, καθώς οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ψήφων για την στήριξη της διαδικασίας αυτής, η οποία θα οδηγούσε στην αποπομπή του από την προεδρία λόγω «ηθικής ανικανότητας».

Συγκεκριμένα έπειτα από συνεδρίαση δέκα ωρών, μόνον 32 μέλη του Κογκρέσου, από τα 87 που απαιτούνταν, τάχθηκαν υπέρ της σχετικής διαδικασίας που θα οδηγούσε στην αποπομπή του Βισκάρα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, για "ηθική ανικανότητα", όσον αφορά φερόμενη σχέση του με παράτυπα κυβερνητικά συμβόλαια που συνήφθησαν με έναν τραγουδιστή που δεν είναι γνωστός.

Κατά της διαδικασίας σημειωτέον, ψήφισαν 78 μέλη του Κογκρέσου, στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση, ενώ υπήρξαν 15 αποχές.

Το Κογκρέσο είχε μάλιστα ψηφίσει την περασμένη εβδομάδα υπέρ της έναρξης της διαδικασίας παραπομπής του, αλλά ο Βισκάρα αναμενόταν να επιζήσει της χθεσινής ψηφοφορίας, μετά την αποστασιοποίηση σημαντικών βουλευτών της αντιπολίτευσης από το σχέδιο αυτό που θα οδηγούσε στην αποπομπή του από την προεδρία, παρά την οργή που αντιμετωπίζει για την οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή 20λεπτη ομιλία του στο Κογκρέσο, στο οποίο δεν εκπροσωπείται από κάποιο δικό του κόμμα, ο Βισκάρα τόνισε ότι η προσοχή της χώρας δεν θα πρέπει να «αποσπαστεί» από τις πραγματικές προκλήσεις.

«Δεν κρύβομαι, δεν το έχω κάνει στο παρελθόν και δεν θα το κάνω τώρα. Είμαι εδώ με το κεφάλι ψηλά και την συνείδησή μου καθαρή», ανέφερε ο 57χρονος πρόεδρος.

«Είναι πολύ σοβαρό να βυθίζεται η χώρα σε αυτήν την αβεβαιότητα», πρόσθεσε. Ο Βισκάρα είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για μια συνωμοσία του Κογκρέσου, το οποίο εξελέγη τον Ιανουάριο μετά τη διάλυση του προηγούμενου νομοθετικού σώματος πέρυσι από τον ίδιο εν μέσω διαμάχης με την αντιπολίτευση για τις μεταρρυθμίσεις του κατά της διαφθοράς.

Αξίζει να επισημανθεί πως πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε ότι το 79% των Περουβιανών θα προτιμούσε ο Βισκάρα να ολοκληρώσει την θητεία του ως τα μέσα του επόμενου έτους και να διεξαχθούν εκλογές τον Απρίλιο, όπως προβλέπεται. Ο Βισκάρα δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές αυτές.

Το Περού, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο με πολιτικές αναταραχές, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει τρεις απόπειρες αποπομπής ενός εν ενεργεία προέδρου.