Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Κινητοποιήσεις και εντός Αθηνών για το μεταναστευτικό

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Κινητοποιήσεις και εντός Αθηνών για το μεταναστευτικό

Ελήφθη απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ακόμα και στην Αθήνα κατά τη συνεδρίαση, νωρίτερα σήμερα, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με συμμετοχή Δήμων και τοπικών φορέων, η οποία είχε ως θέμα την δημιουργία των νέων μεταναστευτικών δομών σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο και τους τρόπους αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών σε αυτές.

Παρόντες στην σημερινή σύσκεψη ήταν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Λέσβου, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α., ενώ τον Δήμαρχο Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κος Τζίμης καθώς απουσίαζε για λόγους υγείας. Επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης την σύσκεψη παρακολουθούσαν εκπρόσωποι, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι από την Χίο και την Σάμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Lesvospost, ο κ. Μουτζούρης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που συμμετείχε την Τετάρτη στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι επικρατεί σύγχυση ως προς τους σχεδιασμούς για την Λέσβο, ενώ αναφορικά με την Χίο έκανε λόγο για ειλημμένη και τελεσίδικη απόφαση. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται σε επαρκή βαθμό με τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου κατά την συνεδρίαση της Περιφέρειας, η οποία συνεκλήθη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη αποφάσισαν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους, οι οποίες θα είναι οι ακόλουθες:

  • Αρχικά προβλέπεται η γενική κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμένων της περιφέρειας Β. Αιγαίου.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
  • Συμβολική κατάληψη του κτηρίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.
  • Υποβολή, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια «από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος» του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, οι κινητοποιήσεις έχουν ορίζοντα υλοποίησης διάστημα δύο εβδομάδων, με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη οργάνωσή τους και θα έχουν 48ωρη διάρκεια.