Προειδοποίηση Περιφέρειας Β. Αιγαίου: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η Μόρια

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, 12:52 - Τελευταία ενημέρωση: 18:04
-A +A
Προειδοποίηση Περιφέρειας Β. Αιγαίου: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η Μόρια

Ακατάλληλο κρίνει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου τον χώρο λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου, ενώ δίνει προθεσμία 30 ημερών στο αρμόδιο υπουργείο για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση- Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα, ενώ σύμφωνα με την Περιφέρεια, ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. 

Συνεπώς, με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερών (ημερολογιακών) στο αρμόδιο υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στην απόφαση.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο.

Υπενθυμίζεται, ότι το σαββατοκύριακο οι υπάλληλοι του ΚΥΤ στη Μόρια αποφάσισαν να απέχουν από την υπερωριακή εργασία ενώ οργανώνουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την έκρυθμη κατάσταση στο hotspot της Μόριας έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών τονίζοντας πως σε έναν χώρο για 3.500 μετανάστες, διαμένουν σχεδόν 8.500 άτομα.

Ακόμη, προ ολίγων ημερών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας μέσω επιστολής του προς τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό προχώρησε στην παραδοχή ότι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. 

Απαντώντας στην επιστολή του κ. Γαληνού, με την οποία ζητείτο η άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους περισσότερους από 10.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο νησί, ο κ. Βίτσας τονίζει πως «ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του Υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο».

Δείτε εδώ το κείμενο της απόφασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Φωτογραφία intime news

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 25/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα