Περιβαλλοντική απειλή πάνω από την ελληνική οικονομία

Περιβαλλοντική απειλή πάνω από την ελληνική οικονομία

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, μας το υπενθύμισαν. Μία ακόμη επίπτωση των φυσικών καταστροφών είναι η αξιολόγηση της χώρας και των επιχειρήσεων, στη βάση του λεγόμενου περιβαλλοντικού προφίλ.

H πρόσφατη έκθεση της Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, καθώς είναι ευάλωτη στην κλιματική κρίση, κάτι που μακροπρόθεσμα δημιουργεί προκλήσεις στην οικονομία. Από τον τουρισμό, την πιστοληπτική ικανότητα και την πρόσβαση σε κεφάλαια από τις επιχειρήσεις.

Το Liberal Markets επικοινώνησε με αναλυτές του Citi, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους για τη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Όπως αναφέρουν, οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, δεν είναι σημαντικές. Αυτό οφείλεται στα κεφάλαια που διοχετεύονται από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.Μακροπρόθεσμα όμως, παρατηρούνται σημαντικές προκλήσεις.

Πρώτον, ο τουρισμός αναμένεται να επηρεαστεί. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αύξηση της θερμοκρασίας, της στάθμης της θάλασσας και οι πυρκαγιές, ίσως επηρεάσουν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, ενώ η ενδεχόμενη πτώση της θερμοκρασίας το χειμώνα και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεάσουν και το χειμερινό τουρισμό.

Αφήνοντας την τουριστική βιομηχανία, οι επιπτώσεις εκτείνονται και στην ίδια την κρατική οικονομία. Η χώρα μας καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες περιβαλλοντικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις δημοσιονομικά των πυρκαγιών και εν γένει των φυσικών καταστροφών μπορούν να φτάσουν έως και το 2,5% του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να καταγράφει μικρή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Μία ακόμη αρνητική επίπτωση της κλιματικής κρίσης εντοπίζεται στις επιχειρήσεις. Οι δείκτες ESG δεν ικανοποιούνται από τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών στη χώρα μας, καθώς μόνο οι μεγάλες παρουσιάζουν σύγκλιση με αυτούς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση της δυνατότητας εύρεσης κεφαλαίων και επενδυτών, καθώς πλέον τράπεζες και επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς τους δείκτες. Σημειώνεται πως στην αξιολόγηση μιας εταιρείας οι δείκτες ESG, από την κλίμακα 1-5, έχουν βαρύτητα 3, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σπουδαιότητα των περιβαλλοντικών κριτηρίων.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να αναστρέψει τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα; Να εκμεταλλευθεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να επιταχύνει την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις διευκολύνοντάς τες να ανταποκριθούν στη λεγόμενη πράσινη οικονομία και το κυριότερο, να ενισχύσει τις «πράσινες» κατασκευές. Όπως αναφέρουν οι συνομιλητές μας, τα σπίτια, τα κτήρια και γενικότερα οι κατασκευές πρέπει να γίνουν περισσότερο πράσινα, καθώς διαθέτουμε από τα πιο ενεργοβόρα και παλαιά κτίσματα στην Ευρώπη. «Τα προγράμματα όπως το Εξ’Οικονομώ και οι σύγχρονες κατασκευές μεγάλων εταιρειών ακριβώς εκεί σκοπεύουν» καταλήγουν οι συνομιλητές μας.