Περί Ελευθερίας
Βιβλίο

Περί Ελευθερίας

Οι φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτό το Σαββατοκύριακο μαζί με την εφημερίδα Φιλελεύθερος στα περίπτερα το βιβλίο «Περί Ελευθερίας» του John Stuart Mill.

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να μιλούν, να εκφράζονται και να πράττουν όπως επιθυμούν, στον βαθμό που δεν βλάπτουν τους άλλους.

Το κράτος και η κοινωνία δεν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στη ζωή των ατόμων, να τους επιβάλλουν υποχρεώσεις ή απαγορεύσεις σε θέματα που αφορούν μόνο τα ίδια, επειδή τέτοιες παρεμβάσεις θα ήταν, υποτίθεται, για το καλό τους. Στον βαθμό που δεν προκαλούν βλάβη στους άλλους, τα άτομα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν για τη ζωή τους, ακόμα και αν προκαλούν βλάβη στον εαυτό τους.

Η παραπάνω αρχή ανήκει στον πυρήνα των ιδεών που συγκροτούν τη φιλελεύθερη αντίληψη για την ελευθερία και για τη σχέση των ατόμων με το κράτος και την κοινωνία. Και το περίφημο δοκίμιο «Περί Ελευθερίας» του John Stuart Mill αποτελεί την πιο κλασική διατύπωση, διερεύνηση και υπεράσπισή της. Κάθε συζήτηση επάνω στο θέμα έχει, και θα εξακολουθήσει να έχει, αφετηρία και κεντρικό σημείο αναφοράς τις ιδέες που αναπτύσσει ο Mill στις σελίδες του. Γι’ αυτό τον λόγο το «Περί Ελευθερίας» είναι κάτι παραπάνω από ένα κλασικό κείμενο πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας: είναι ένα από τα σπάνια εκείνα έργα που όρισαν και θα εξακολουθήσουν να ορίζουν στο μέλλον τι σημαίνει φιλελευθερισμός.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το KEΦίΜ (www.kefim.org)