Πέραμα: Στα χέρια Θεοδωρικάκου το πόρισμα για τους αστυνομικούς - Σχέδιο μέτρων

Πέραμα: Στα χέρια Θεοδωρικάκου το πόρισμα για τους αστυνομικούς - Σχέδιο μέτρων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέλαβε σήμερα, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, το πόρισμα της ΕΛΑΣ για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του αιματηρού περιστατικού στο Πέραμα καθώς και του πειθαρχικού ελέγχου.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου τα μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε ζητήσει από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας «να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα».

Κούγιας: Αδύνατο να ακούσουν εντολές με σειρήνες
 

Σε ερώτηση του dikastiko.gr για τις ερωτήσεις της ανακρίτριας αναφορικά με τις εντολές από το κέντρο για τερματισμό της καταδίωξης ο συνήγορος των επτά αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας, απάντησε ότι υπάρχει μία παρανόηση.

Όπως εξήγησε, οι αστυνομικοί δεν έχουν στα αφτιά τους ακουστικά και φορούν όλοι κάσκες full face, ενώ στη στολή τους στο ύψος του στήθους έχουν ένα μικρό μικρόφωνο. Όπως είπε: «Όταν είναι σταματημένοι ακούν τις εντολές από το κέντρο, ωστόσο όταν κινούνται σε καταδίωξη, αφού ενημερώσουν ότι την ξεκινούν και όταν βρίσκονται σε μία καταδίωξη που η μικρότερη ταχύτητα είναι 160 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη είναι 190 με 200, γιατί με τόσα χιλιόμετρα έτρεχε ο οδηγός».

Ο Α. Κούγιας ανέφερε ότι όταν λειτουργούν οι σειρήνες και συγχρόνως ο θόρυβος της μηχανής καλύπτει τα πάντα και έχουν κλειστά τα κράνη, είναι αδύνατο να ακουστεί το παραμικρό.

Καμπαγιάννης: Να διερευνηθεί ρατσιστικό κίνητρο 
 

Από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του από τα αστυνομικά πυρά, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο». Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Μόνο σε Ρομά θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατηγορία για επτά κακουργήματα και αυτό μολύνει τον δημόσιο διάλογο».

Για τον 14χρονο που αφέθηκε ελεύθερος, είπε ότι δεν θα μπορούσε να προφυλακιστεί «από τη στιγμή που έχουμε ανηλικότητα».