Πέντε γυναίκες «φλερτάρουν» με τον... Μπάιντεν

Πέντε γυναίκες «φλερτάρουν» με τον... Μπάιντεν

Με τον Μπέρνι Σάντερς και επισήμως εκτός διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αναζητά την συνυποψήφια του. 

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ θα είναι σίγουρα γένους θηλυκού, αφού ο Μπάιντεν το είχε προαναγγείλει, από την αρχή σχεδόν της καμπάνιας του. Μετά την Τζεραλντίν Φεράρο το 1984, που ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντέιλ και την Σάρα Πέιλιν το 2008 που ήταν υποψήφια με τον Ρεπουμπλικανό Τζο Μακέιν, το ερώτημα είναι ποια θα είναι η τρίτη γυναίκα που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Αν μάλιστα εκλεγεί ο Μπάιντεν, τότε -η οποία υποψήφια- θα γραφτεί στην ιστορία, αφού ποτέ στο παρελθόν, οι ΗΠΑ δεν είχαν γυναίκα αντιπρόεδρο. 

Κατά την διάρκεια των προκριματικών των Δημοκρατικών, στην κούρσα για την διεκδίκηση του χρίσματος υπήρχαν έξι γυναίκες, όμως καμία δεν προχώρησε αρκετά όσο η Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η Γερουσιαστής από τη  Μασαχουσέτη, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να είναι αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, γεγονός που έδωσε άμεσα τροφή στα μέσα ενημέρωσης για αναλύσεις. Η Γουόρεν ανήκει στη λεγόμενη «αριστερή» πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι αν επιλεγεί από τον Μπάιντεν, ικανοποιούνται οι λεγόμενοι «αντισυστημικοι» ψηφοφόροι.

Για τη θέση αυτοπροτάθηκε και η πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τζόρτζια και πρώην υποψήφια για τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας, Στέισι Ειμπραμς. Η Αφροαμερικανίδα πολιτικός όπως και η Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Καμαλα Χάρις, αντιπροσωπεύουν άλλωστε μια κοινότητα, η οποία έχει μεγάλη προτίμηση στον Μπάιντεν. «Ο Τζο έχει υπηρετήσει τη χώρας μας με αξιοπρέπεια και τον χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτές», δήλωσε η Χάρις, σε βίντεο το οποίο ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Άλλη μια διόλου ευκαταφρόνητη περίπτωση είναι αυτή της Έιμι Κλόμπουσαρ, από την Μινεσότα. Η Γερουσιαστής εξάλλου, αποσύρθηκε πριν τα προκριματικά της «Σούπερ Τρίτης», δίνοντας ουσιαστικά τη νίκη στον Μπάιντεν στη Μινεσότα, μια πολιτεία που θεωρητικά ήταν στο «τσεπάκι» του Μπέρνι Σάντερς.

Το CNN, τοποθετεί στην λίστα αυτή και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ η οποία αποτελεί μια ελκυστική υποψηφιότητα για τον Μπάιντεν, δεδομένου ότι η εν λόγω πολιτεία θεωρείται από τις κρίσιμες για να κερδίσει την προεδρία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται η έκπληξη και από την πλευρά του Τραμπ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι αν ανάλογα με το ποια θα είναι η επιλογή του Μπάιντεν, ο πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει ανά πάσα στιγμή την Νίκι Χέιλι, πρώην αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΗΕ. 

AP Photo/Evan Vucci