Πεντακόσια ονόματα στο φάκελο που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας

Πεντακόσια ονόματα στο φάκελο που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας

Ένα φάκελο με 500 ονόματα κακοποιών, που εμπλέκονται σε συμβόλαια θανάτου, υποθέσεις για δολοφονίες, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο, τοκογλυφίες και όλα αυτά όχι με γενικόλογες αναφορές αλλά με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις περιλαμβάνει ο φάκελος για το οργανωμένο έγκλημα που βρίσκεται στα χέρια του Αρείου Πάγου.

Στο φάκελο που παρέδωσε το πρωί στην εισαγγελία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδης, περιλαμβάνονται στοιχεία και διευθύνσεις για την δράση των κυκλωμάτων από το 2009 μέχρι σήμερα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις κινούσαν τα νήματα μέσα από τις φυλακές.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη δολοφονία του 58χρονου στην Μεταμόρφωση, ο οποίος απασχολούσε χρόνια το τμήμα εκβιαστών, και το όνομά του είχε συμπεριληφθεί από το 2011 σε δικογραφία, ωστόσο 10 χρόνια μετά, η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2017 άνοιξε ένας κύκλος αίματος μεταξύ των ανθρώπων της νύχτας με τη δολοφονία, του Βασίλη Γρίβα, έξω από το δημοτικό σχολείο του γιου του.

Ακολούθησαν οι δολοφονίες «μεγάλων» ονομάτων της νύχτας όπως του Βασίλη Στεφανάκου, στις 17 Ιανουαρίου 2018 στο Χαϊδάρι, του Μανώλη Καραγιάννη, με το προσωνύμιο «Καράφλας» ή «Σαμπρέλας» στις 27 Ιουνίου 2018 στο Παλαιό Φάληρο και του Δημήτρη Μάλαμα, του επονομαζόμενου «Ταμία», τον Οκτώβριο του 2019.

Τα περισσότερα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο, κυκλοφορούν ελεύθερα, καθώς είτε καθυστερούν οι δίκες είτε βγαίνουν από τη φυλακή πολύ γρήγορα, είτε απειλούν μάρτυρες με αποτέλεσμα να μην καταθέτουν σε βάρος τους.

Στόχος της παράδοσης του φακέλου στην εισαγγελία είναι να αξιολογηθούν ανάλογα με την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις και παράλληλα να εξεταστούν άμεσα όλες οι παράμετροι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, όπως αποφυλακίσεις κρατουμένων, που πολύ συχνά αμέσως μετά συλλαμβάνονται πάλι για τα ίδια αδικήματα.