Πεντάγωνο: Όχι σε αεροπορική υποστήριξη της Τουρκίας στην Ιντλίμπ

Πεντάγωνο: Όχι σε αεροπορική υποστήριξη της Τουρκίας στην Ιντλίμπ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Έσπερ υποστήριξε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. 

Ο Έσπερ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με αφορμή την συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αναφέρθηκε και στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία. 

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί η Τουρκία στην Ιντλίμπ παρά μόνο να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια μετά από σχετική συνομιλία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Ο Έσπερ απέφυγε να απαντήσει στο αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνδράμει από την πλευρά του την Τουρκία ως μέλος της συμμαχίας, ενώ ο στρατηγός Μαρκ Μίλι που ήταν στην ενημέρωση μαζί με τον Εσπερ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το πώς σκοτώθηκαν οι 33 Τούρκοι στρατιώτες στην Συρία. 

Τέλος, ο Έσπερ είπε ότι συζητήθηκε το αίτημα της Άγκυρας για προσωρινή ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, χωρίς όμως να κάνει άλλες ανακοινώσεις.

AP Photo/Susan Walsh