Πεντάγωνο ΗΠΑ: Εκτός προγράμματος F-35 η Τουρκία

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Εκτός προγράμματος F-35 η Τουρκία

Την αποπομπή της Τουρκίας από την βιομηχανική συμπαραγωγή του F-35 έως το τέλος του προσεχούς Μαρτίου, ανακοίνωσε η αρμόδια Υφυπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Έλεν Λόρντ. 

«Η Τουρκία θα βγει από το βασικό κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού μέχρι τον Μάρτιο» δήλωσε η Λόρντ σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τρίτη, αναφέρει το περιοδικό AirForce .«Ωστόσο οι Lockheed Martin και Pratt & Whitney, κατασκευαστές ατράκτων και κινητήρων του F-35 αντίστοιχα, μπορεί να χρειαστούν χρόνο μέχρι το τέλος του έτους, λόγω κάποιων δεσμεύσεων, πρόσθεσε η υφυπουργός αρμόδια για τις αμυντικές προμήθειες. 

Η Λόρντ επισήμανε ότι το F-35 «δεν μπορεί να συνυπάρξει» με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει τον περασμένο Ιούλιο. Χαρακτήρισε τους S-400 «ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών» που συγκεντρώσει δεδομένα για τις προηγμένες δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του θέματος, η Τουρκία είχε αναλάβει την παραγωγή  900 και πλέον εξαρτημάτων με το κόστος να υπολογίζεται σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογούν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου, συν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της.