8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Πεντάγωνο: Η λίστα με τη νέα στρατιωτική βοήθεια που στέλνεται στην Ουκρανία

Πεντάγωνο: Η λίστα με τη νέα στρατιωτική βοήθεια που στέλνεται στην Ουκρανία

Τι λίστα των οπλικών συστημάτων που θα σταλούν στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ δολαρίων, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ελικόπτερα, αντιαρματικά, drones, ραντάρ και συστήματα αντιμετώπισης χημικού πολέμου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά πυροβόλα με οβίδες των 155 χιλιοστών και 40.000 βλήματα πυροβολικού. Ο Μπάιντεν ανέφερε την Τετάρτη ότι το τελευταίο πακέτο «θα περιέχει πολλά από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά οπλικά συστήματα που έχουμε ήδη παράσχει και νέες δυνατότητες προσαρμοσμένες στην ευρύτερη επίθεση που περιμένουμε να εξαπολύσει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία».

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το «πακέτο» των 800 εκατ. δολαρίων θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στην Ουκρανία, καθώς διεξάγεται ήδη μεγάλη μάχη στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι τα όπλα «αντανακλούν το είδος των μαχών που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί εδώ σε αυτήν την πιο περιορισμένη γεωγραφική περιοχή» του Ντονμπάς, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία ζήτησε συγκεκριμένα «υποστήριξη πυρός» από το πυροβολικό.

Οι ΗΠΑ θα δώσουν επιπλέον 500 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που τοποθετούνται στον ώμο και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση. Θα παρέχει επίσης 300 ακόμη drones Switchblade, ένα όπλο μιας χρήσης που μπορεί να κατευθύνεται απευθείας σε έναν στόχο και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113

Το πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον 10 ραντάρ AN/TPQ-36, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση και παρακολούθηση εισερχόμενων πυρών από πυροβολικό, πυραύλους και όλμους, καθώς και δύο ακόμη ραντάρ εναέριας επιτήρησης AN/MPQ-64 Sentinel, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ θα τριπλασιάσουν τον αριθμό των ελικοπτέρων Mi-17 που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, προσθέτοντας 11 ελικόπτερα Mi-17 στα πέντε που είχαν ήδη παρασχεθεί νωρίτερα μέσα στο έτος.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 100 θωρακισμένα Humvee, 30.000 σετ στρατιωτικών στολών και κράνη, 2.000 συστήματα λέιζερ, καθώς και 18 κανόνια Howitzers.

Η τελευταία προσθήκη ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που παρέχεται στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα της στις 24 Φεβρουαρίου σε 2,6 δισ. δολάρια.