Πελαγίδης: Μεγαλύτερης διάρκειας από τις αρχικές εκτιμήσεις ο πληθωρισμός

Πελαγίδης: Μεγαλύτερης διάρκειας από τις αρχικές εκτιμήσεις ο πληθωρισμός

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός διεθνώς κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, έχει επεκταθεί σε περισσότερα αγαθά, ενώ είναι και περισσότερο διαρκής από όσο αρχικά εκτιμήθηκε διατύπωσε ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Το γεγονός προκύπτει από το ότι ενώ αρχικά δημιουργήθηκε πληθωρισμός κόστους, στη συνέχεια εμφανίστηκε και πληθωρισμός ζήτησης, ο οποίος πιέζει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, που κατά τα άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν στα ίδια επίπεδα με την προ πανδημίας εποχή.

Όπως ανέφερε ο Θ. Πελαγίδης, η άφθονη ρευστότητα που κυκλοφορεί στις αγορές λόγω των αυξημένων αποταμιεύσεων, των χαμηλών επιτοκίων, της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ίσως κάποιας επίσπευσης χρονικά των καταναλωτικών δαπανών υπό το φόβο ότι ο πληθωρισμός θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, φαίνεται να ενισχύουν αποφασιστικά τη διεθνή ζήτηση.

Χαμηλά επιτόκια και υψηλότερες τιμές

 

Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος τόνισε επίσης ότι η νομισματική πολιτική σε πλαίσιο σταθερά χαμηλών επιτοκίων και συνεχώς υψηλότερων τιμών γίνεται όλο και περισσότερο επεκτατική, καθώς η απόσταση των δύο οικονομικών δεικτών μεγαλώνει.

Η δε αιφνίδια εξέλιξη του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής άσκησης οικονομικής πολιτικής, καθώς ναι μεν η οποία πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής διευκόλυνσης μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη, όμως από την άλλη ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος πληθωρισμός αναμένεται να προκαλέσει οπωσδήποτε ισχυρό αντίθετο άνεμο στην ανάκαμψη, ιδίως εάν αυτός επιμένει για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2022.

Ο Θ. Πελαγίδης διατύπωσε πάντως την άποψη ότι το πέρασμα στην εποχή της πράσινης οικονομίας θα περιλαμβάνει κατά καιρούς επεισόδια πληθωρισμού, καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει προετοιμαστεί με σχετικές επενδύσεις για ομαλή μετάβαση προς τους περιβαντολλογικούς στόχους.

Μισθολογικές αυξήσεις

 

Όσον αφορά το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων στο άμεσο μέλλον από ενδεχόμενες μισθολογικές αυξήσεις τόνισε ότι ναι μεν δεν είμαστε στην εποχή των μισθολογικών πιέσεων των μεγάλων συνδικάτων, όμως παρατηρούνται συμπεριφορές άρνησης κατάληψης θέσεων εργασίας από τους εργαζόμενους που προφανώς δεν τους ικανοποιούν, γεγονός που οδηγεί ήδη σε προσφορά θέσεων εργασίας με υψηλότερα ωρομίσθια ιδίως στις ΗΠΑ.

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιοχή στον πλανήτη που να μπορεί να απομονωθεί από τις εξελίξεις αυτές καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αξίας είναι παγκόσμιες και η διασύνδεση των οικονομιών μεγάλη. Επί παραδείγματι, η ενίσχυση του δολαρίου κάνει αφεύκτως τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη ακόμα πιο διευκολυντική μέσω της υποτίμησης του ευρώ.

Για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα, καθώς ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ανατιμήσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση οπότε οι αμέσως επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι.