8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Πελαγίδης: Η αύξηση του τουρισμού ευνοεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας

Πελαγίδης: Η αύξηση του τουρισμού ευνοεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας
Eurokinissi

Η αβεβαιότητα είναι τεράστια, υπάρχουν προβλήματα πολυπαραγοντικά, ο πληθωρισμός που έχει έρθει από την ενέργεια και τα βασικά αγαθά είναι ένα κομμάτι αντικειμενικού πληθωρισμού κόστους και έχει εμπεδωθεί, έχοντας αγγίξει όλη την γκάμα του καλαθιού, ανέφερε σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.

Ωστόσο, ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής η ανάπτυξη υπάρχει με τα στοιχεία να είναι αρκετά καλά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές των αγαθών πάνε καλά, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων πάει καλά, οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται, 10% από τον προηγούμενο μήνα και από πέρσι, ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο έχει αυξηθεί κατά 25%, στο λιανεμπόριο 18% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που προϋπολογίζονταν στα 16 δισ. ευρώ περίπου, το 80% δηλαδή του 2019 που ήταν 18,1 δισ., θα ξεπεράσουν τα 20 δισ.

«Αυτά υπάρχουν όλα και πιέζουν τις τιμές. Δεν υπάρχει τίποτα καλό που να μην κάνει και λίγο κακό στην οικονομία και το αντίστροφο» τόνισε ο κ. Πελαγίδης.

Παράλληλα προσέθεσε ότι τα δημόσια έσοδα που είναι αυξημένα κατά 3,5 δισ. δείχνουν ότι υπάρχουν έσοδα από φόρους. «Άρα υπάρχουν εισοδήματα. Δεν λέω ότι υπάρχουν παντού και σε όλους αλλά υπάρχουν έσοδα, υπάρχει δαπάνη, ζήτηση. Φαίνεται ότι και το δεύτερο τρίμηνο είναι πολύ καλό εκτός από το πρώτο που ήταν +7%. Αν το δεύτερο και το τρίτο είναι περίπου τόσο καλά ή και λιγότερο καλά, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη φέτος που θα ξεπεράσει το 4% σίγουρα» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα υπάρχει η αβεβαιότητα, σημείωσε ο κ. Πελαγίδης και πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να έρθουν χρήματα στην χώρα, να υπάρχουν επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και έτσι να υπάρχει αύξηση στα εισοδήματα.

«Δεν έχει κανένα νόημα αυτή την στιγμή να κλαυθμυρίζουμε, ότι καταρρέουν όλα, δεν θα έχουμε ενέργεια, ρεύμα. Δεν υπάρχουν αυτά, υπάρχουν επάρκειες για το 4ο τρίμηνο» ξεκαθάρισε ο Υποδιοικητής της ΤτΕ.