Πελαγίδης: Επενδύσεις και παραγωγικότητα θα μειώσουν την ανεργία

Πελαγίδης: Επενδύσεις και παραγωγικότητα θα μειώσουν την ανεργία

Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να πέσει η ανεργία κάτω από το 13% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από τις κατάλληλες επενδύσεις με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ανέφερε ότι το 2022 τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδέν καθώς το δυνητικό και το πραγματικό προϊόν (ΑΕΠ) ταυτίζονται.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι «η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο της απόδοσής της με τις παρούσες δυνάμεις» ενώ υπογράμμισε πως με τα δεδομένα αυτά το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» διαμορφώνεται κοντά στο 13% που βρίσκεται σήμερα και επομένως είναι αδύνατον να μειωθεί περαιτέρω με το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό. Συμπληρώνοντας, πιο αναλυτικά, πως «χρειάζεται να μεγαλώσουν οι παραγωγικές δυνατότητες (το λεγόμενο «δυνητικό προϊόν) και τούτο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις με υψηλό πολλαπλασιαστή, οι οποίες θα υπακούουν στον κανόνα της αποδοτικότητας».

Επιπλέον ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι χωρίς τέτοιες επενδύσεις, από εδώ και πέρα η όποια αύξηση της ζήτησης θα συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού, ενώ επισήμανε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα για να επιτευχθεί ο αναγκαίος παραγωγικός μετασχηματισμός.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Πελαγίδης εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών που προέρχεται από το κόστος ενέργειας διεθνώς θα παραμείνει για αρκετά χρόνια, ειδικά σε προϊόντα όπως τα τρόφιμα συμπληρώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξαναδούμε πληθωρισμό ανάλογο με εκείνον που υπήρχε τη δεκαετία του 1970 -είπε ο κ. Πελαγίδης- αλλά είναι δύσκολο να εξαχθεί συμπέρασμα όσον αφορά σε ποιο βαθμό είναι ο πληθωρισμός παροδικός καθώς συγκρούονται δύο αντιτιθεμενες δυνάμεις: Απο τη μια πλευρά το δημογραφικό πρόβλημα και η τεχνολογία οι οποίες μαζί με την πανδημία, λειτουργούν αποπληθωριστικά και από την άλλη η μεγάλη ρευστότητα διεθνώς και η “νέα οικονομία των ελλείψεων" που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω».

Σχετικά με την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας, ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει «σήμα» ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και οι αγορές έχουν λάβει το μήνυμα ενόψει και της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας.

Τέλος, για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε ότι «το 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, καθώς θα είναι η χρονιά που θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και θα εστιάσουν στις χορηγήσεις οι οποίες αποτελούν και τη βασική πηγή κερδοφορίας τους».