Πεκίνο: Κανένα συμφέρον από την ανάμειξή μας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Πεκίνο: Κανένα συμφέρον από την ανάμειξή μας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Η Κίνα δεν έχει κανένα συμφέρον να ανακατευθεί στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το Πεκίνο, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε πως πιστεύει ότι το Πεκίνο θα επιχειρήσει να τον κάνει να χάσει στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

«Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι μια εσωτερική υπόθεση, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αναμιχθούμε σε αυτές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου.

«Ελπίζουμε πως οι άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν θα εμπλέξουν την Κίνα στην πολιτική τους που αφορά τις εκλογές.»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πρακτορείο Reuters ο Τραμπ είπε πως «η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να χάσω αυτή την κούρσα» και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι το Πεκίνο θέλει να κερδίσει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, για να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί ο Τραμπ στην Κίνα στο εμπόριο και σε άλλα πεδία.

Ο Τραμπ είπε επίσης στη διάρκεια της συνέντευξης πως εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει στην διάθεσή του προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα λόγω των ευθυνών που της προσάπτει για την πανδημία.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, όπως και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, κατηγορεί την Κίνα για την COVID-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και έχει μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Αμερικανούς, ενώ ταυτόχρονα βύθισε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να κάνω», είπε ο Τραμπ στο Ρόιτερς. «Εξετάζουμε τι έγινε», πρόσθεσε.

Ο Γκενγκ επανέλαβε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου πως η Κίνα είναι θύμα της επιδημίας και όχι συνένοχος και πρόσθεσε πως οι προσπάθειες «ορισμένων πολιτικών» να κατηγορήσουν το Πεκίνο επειδή διαχειρίστηκαν ανεπαρκώς την επιδημία το μόνο που θα κάνει είναι «να εκθέσει τα προβλήματα των ίδιων των ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν αυτό: ο εχθρός είναι ο ιός, δεν είναι η Κίνα», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ