Πεκίνο: Αγώνας δρόμου να εντοπίσει κρούσματα Covid και να αποφύγει «κατάσταση Σαγκάης»

Πεκίνο: Αγώνας δρόμου να εντοπίσει κρούσματα Covid και να αποφύγει «κατάσταση Σαγκάης»

Εκατομμύρια άνθρωποι στη μεγαλύτερη περιοχή του Πεκίνου έκαναν σήμερα το δεύτερο τεστ COVID-19 αυτής της εβδομάδας καθώς η κινεζική πρωτεύουσα προσπαθεί να αποτρέψει το να εξελιχθεί η έξαρση του κορονοϊού σε κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή ενός σκληρού lockdown όπως στη Σανγκάη.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση εμφανίζονται σε κινεζικούς ιστότοπους, που βρίσκονται υπό αυστηρή λογοκρισία, στοιχεία ότι η απομόνωση σχεδόν ενός μήνα έχει γίνει αφόρητη για πολλούς από τα 25 εκατ. κατοίκους της πόλης.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως –και στη συνέχεια αποσύρθηκε—έδειξε έναν αλλοδαπό να προσπαθεί να διασχίσει κάποια μεταλλικά οδοφράγματα, πριν τον τραβήξουν και τον σύρουν στο έδαφος τέσσερις άνδρες με στολές προστασίας. Ο άνδρας φωνάζει επανειλημμένα «Θέλω να πεθάνω» στα κινεζικά και τα αγγλικά. Ένας από τους άνδρες που τον κρατά στο έδαφος, απαντά: «Ήρθες στην Κίνα, πρέπει να σεβαστείς τους νόμους και τους κανόνες εδώ». «Ηρέμησε, ηρέμησε», λέει ένας άλλος. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Στο Πεκίνο, τα σούπερ μάρκετ έχουν επαρκή αποθέματα σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες ύστερα από εντολές των αρχών. Τοπικοί αξιωματούχοι επίσης ελπίζουν ότι η μαζική διενέργεια τεστ θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί το δράμα της Σανγκάης, όπου οι αξιωματούχοι περίμεναν για ένα μήνα ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν πριν δώσουν εντολή για μαζικά τεστ.

Ο Σι Γουέι, 53 ετών, συνταξιούχος στην κινεζική πρωτεύουσα, είπε ότι βρίσκει ενθαρρυντικό τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων στο Πεκίνο έως τώρα αλλά ο ίδιος παραμένει νευρικός. «Αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες κάθε φορά που πάω στο σούπερ μάρκετ, υπάρχει πολύς κόσμος και απλά γυρίζω και φεύγω καθώς δεν νιώθω ιδιαίτερα ασφαλής», είπε. «Μπορώ να καταλάβω τον πανικό, δεδομένου αυτού που συνέβη στη Σανγκάη».

Ο Γκενγκ, 31 ετών, που εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα και έδωσε μόνο το επίθετό του, δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως αποτελέσει στενή επαφή κρούσματος COVID και ολόκληρη η οικογένειά του αναγκαστεί να μπει σε καραντίνα.

Το Πεκίνο διενεργεί σήμερα τεστ στους πάνω από 3,5 εκατ. κατοίκους της περιοχής Τσαογιάνγκ, όλοι εκ των οποίων εξετάστηκαν και τη Δευτέρα. Χθες, εξετάστηκαν 16 εκατ. άνθρωποι από άλλες περιοχές και αναμένεται να υποβληθούν σε νέο τεστ αύριο.

Συνολικά, 20 εκατ. από τα 22 εκατ. κατοίκους του Πεκίνου θα εξεταστούν τρεις φορές έως το τέλος της εβδομάδας.

Αχτίδα ελπίδας

Ο κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 και οι αρχές κατάφεραν να κρατήσουν τις εξάρσεις σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο με αυστηρά lockdowns και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ωστόσο η ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έχει αποτελέσει δοκιμασία για την πολιτική της Κίνας περί ‘μηδενικής ανοχής’ της Covid.

Στη Σανγκάη εμφανίστηκε μια αχτίδα ελπίδας με αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν σήμερα ότι σύντομα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς σε περιοχές που εξάλειψαν τα κρούσματα από τις κοινότητές του, χωρίς να δίνουν χρονοδιάγραμμα ή άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι είναι είτε περιορισμένοι στα σπίτια τους είτε δεν μπορούν να βγουν έξω από τα συγκροτήματα κατοικιών τους. Ακόμα και αυτοί που μπορούν να βγουν έξω, έχουν πολύ λίγες επιλογές, με τα καταστήματα και τους περισσότερους άλλους χώρους να παραμένουν κλειστοί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έξι από τις 16 περιοχές της Σανγκάης είχαν μηδενικά κρούσματα έξω από τις ζώνες καραντίνας. Οι αριθμοί για επτά άλλες περιοχές ήταν μονοψήφιοι. Συνολικά, η Σανγκάη εντόπισε 171 τέτοιες περιπτώσεις χθες συγκριτικά με 217 τη Δευτέρα. Η Σανγκάη ανακοίνωσε 48 θανάτους χθες συγκριτικά με 52 μία ημέρα νωρίτερα, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό θανάτων στην πόλη από τις 17 Απριλίου σε 238.

Η παρατεταμένη απομόνωση της Σανγκάης έχει τροφοδοτήσει την απογοήτευση των πολιτών για το εισόδημα που έχουν χάσει, για το ότι έχουν χωριστεί από τις οικογενειές τους αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες καραντίνας. Για πολλούς, τα τακτικά τεστ είναι η μοναδική τους ελπίδα για να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους.