Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Τόγκο - Απήχθησαν 4 ναυτικοί

Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στο Τόγκο - Απήχθησαν 4 ναυτικοί

Πειρατική επίθεση στο ελληνικό πετρελαιοφόρο «ΕLKA Αριστοτέλης», ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να απαχθούν τέσσερα από τα 24 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας υπήκοος. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, που έχουν απαχθεί, είναι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του.

Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».

Η πλοιοκτήτρια εταιρία, European Navigation, σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει το περιστατικό και σημειώνει πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Ωστόσο τονίζει πως η ασφάλεια του πληρώματος είναι ύψιστης σημασίας και πως κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την γρήγορη και ασφαλή απελευθέρωση των ναυτικών.

Επίσης, διευκρινίζει ότι το δεξαμενόπλοιο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.

Τέλος, η εταιρία ζητάει από τα ΜΜΕ να σεβαστούν τόσο την ευαίσθητη φύση της υπόθεσης αλλά και τις οικογένειες των μελών του πληρώματος σε αυτή τη δύσκολες στιγμές.

Η θέση του Elka Aristotle όπως καταγράφεται στο Marine Traffic: