7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Regeneron: Πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 93%

Πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 93%
Shutterstock

Αίτημα στις αμερικανικές αρχές για την έγκριση χρήσης ενός φαρμακευτικού κοκτέιλ με στόχο την πρόληψη της νόσησης από κορονοϊού κατέθεσε την Δευτέρα η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο συνδυασμός του casirivimab και του imdevimab φαίνεται πως προλαμβάνει την ασυμπτωματική νόσηση από κορονοϊό κατά 72% μεταξύ ατόμων που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 93% μετά το πέρας μίας εβδομάδας από τη λήψη του κοκτέιλ.

Σε μία ξεχωριστή κλινική δοκιμή, η εταιρεία τόνισε πως η πειραματική της θεραπεία μειώνει καθολικά τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσησης κατά 76%, την τρίτη ημέρα από τη λήψη του σκευάσματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα σε μονάδες παραγωγής στην Καλιφόρνια και την Ελβετία, με στόχο την παραγωγή σχεδόν 2 εκατ. δόσεων σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως η θεραπεία της Regeneron έχει ήδη λάβει έγκριση για χρήση σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορονοϊού και ελπίζει να πείσει τις αμερικανικές αρχές να επεκτείνουν τη χορήγηση του κοκτέιλ με στόχο την πρόληψη της νόσησης.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να ενισχύσουν τη στρατηγική εμβολιασμών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης», τόνισε ο Μ. Κοέν, επικεφαλής των προσπαθειών εύρεσης θεραπείας με τη μέθοδο των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ποσοστό περίπου 10% των ανθρώπων που συμμετείχαν στις δοκιμές και δεν έλαβαν το πειραματικό κοκτέιλ ανέπτυξαν συμπτωματική λοίμωξη, παρά τις προσπάθειες περιορισμού της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

Πηγή: Reuters