Πατρίς Μοτσέπε: ένας δισεκατομμυριούχος στην Αφρικάνικη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία

Πατρίς Μοτσέπε: ένας δισεκατομμυριούχος στην Αφρικάνικη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία

Τον περασμένο Νοέμβριο όταν έγινε γνωστό πως ο Πατρίς Μοτσέπε θα κατέβαινε ως υποψήφιος στις εκλογές της CAF, της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Αφρικής, πολλοί αναλυτές της πολιτικής του ποδοσφαίρου παγκοσμίως απόρησαν. Συνήθως αυτές οι θέσεις δεν ενδιαφέρουν τους μεγιστάνες και τους πετυχημένους επιχειρηματίες και απασχολούν περισσότερο έμπειρους παράγοντες που έχουν ανέβει την ιεραρχία των τοπικών και των εθνικών Ομοσπονδιών. Χρειάζεται χρόνο, ενέργεια και κυρίως πολύ... μανατζάρισμα. Γι' αυτό προκάλεσε εντύπωση η επιλογή ενός businessman που σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 2,5 δισεκατομμυρία ευρώ.

Κανείς δεν περίμενε πως ο 59χρονος θα έκανε το βήμα παρόλο που εδώ και χρόνια είναι ιδιοκτήτης των Μαμελόντι Σαντάουνς, μια από τις καλύτερες ομάδες της Νότιας Αφρικής, η οποία κατέκτησε το Champions League της ηπείρου το 2016. Κανείς; Λάθος... Ο Τζάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA, το σχεδίαζε εδώ και καιρό. Γρήγορα η υποψηφιότητά του δέχθηκε την στήριξη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νιγηρίας, Αμάτζου Πίνικ, και του Μόιζε Κατούμπι, προέδρου της ομάδας TP Μαζέμπε, μια άλλη από τις ισχυρές της Αφρικής. Φυσικά, είχε και στο πλευρό του την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νότιας Αφρικής και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Αλλωστε, είναι συγγενής του Προέδρου Σιρίλ Ραμαπόσα, που είναι παντρεμένος με την Τσέπο, αδερφή του Μοτσέπε.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Μοτσέπε παρουσιάστηκε στις 25 Φεβρουαρίου και είναι φιλόδοξο: στοχεύει να εκσυγχρονίσει το ποδόσφαιρο στην Αφρική. Κινείται πάνω κάτω σ' αυτό που ο Ινφαντίνο έχει πει και σε άλλες περιστάσεις: «αν θέλουμε το ποδόσφαιρο να είναι ισχυρό και εκτός της Ευρώπης τότε πρέπει να εφαρμόσουμε νέες ιδέες». Λόγω της παρουσίας του στους Σαντάουνς απέκτησε νόμιμα το δικαίωμα της υποψηφιότητας και έτσι στις 12 Μαρτίου εξελέγη στο Ραμπάτ του Μαρόκο όταν οι τρεις αντίπαλοί του, ο Αχμέντ Γιάχια από τη Μαυριτανία, ο Ογκουστέν Σενγκόρ από τη Σενεγάλη και ο Ζακ Ανουμά από την Ακτή Ελεφαντοστού, αποσύρθηκαν.

Εγινε ο πρώτος αγγλόφωνος πρόεδρος της CAF και στις πρώτες του κουβέντες ευχαρίστησε την «αδερφή του» Φάτμα Σαμούρα, Γενική Γραμματέα της FIFA και τον «αδερφό του», Τζάνι Ινφαντίνο, «για το όραμα, την ενθάρρυνση και τη δουλειά με κοινό στόχο και την ενότητα». Αμέσως μετά άρχισε η αμφισβήτηση. Κυρίως λόγω της έλλειψης εμπειρίας στο πώς λειτουργεί η CAF και για την περιπλοκότητά της.

Οι προκλήσεις, πάντως, δεν θα είναι μόνο εσωτερικές. Η CAF εδώ και δύο χρόνια είναι στα... κόκκινα. Εχει συγκεντρώσει ζημιές 17,2 εκατομμυρίων ευρώ. Καλείται να βρει άμεσα νέους πόρους για να εφαρμόσει το σχέδιο του για την επόμενη 4ετία. Επιπλέον, η εκλογή του δεν άρεσε καθόλου στους Γάλλους που ενδεχομένως να χάσουν κομμάτι της επιρροής τους. Τα γαλλικά ΜΜΕ αυτές τις μέρες θυμούνται πως ζήτησε συγγνώμη για το «Africa loves Trump» που είπε στο Ντάβος. Ηδη πολλοί αντίπαλοί του του έχουν δώσει ένα άσχημο παρατσούκλι, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό France Football: «ο δισεκατομμυριούχος – μαριονέτα της FIFA». Αναρωτιούνται κιόλας πως θα δράσει ανεξάρτητα από τη Ζυρίχη όταν Γενικός Γραμματέας θα είναι ο έμπιστος του Ινφαντίνο, Βέρον Μοσένγκο – Ομπα.

Με καταγωγή από τη φυλή Τσουάνα, ο Πατρίς Μοτσέπε, δούλεψε από μικρή ηλικία σ' ένα «spaza shop», μίνι – μάρκετ που άνηκε στους γονείς του. Εγινε δικηγόρος στο τέλος της δεκαετίας του '80 και έπειτα αφού μπήκε σ' ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Νότιας Αφρικής, ασχολήθηκε με τον τομέα της εξόρυξης. Δημιούργησε μια αυτοκρατορία, την African Rainbow Minerals, που δρα σε περίπου 40 χώρες της Αφρικής και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Στους Σαντάουνς, σύλλογο της Πρετόρια, μπήκε το 2003 και σταδιακά αγόρασε την ομάδα από την οικογένεια Τσίχλα. Επειτα, το 2019 απέκτησε και το 37% των Blue Bulls της Πρετόρια, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ράγκμπι της Νότιας Αφρικής. Οι παίκτες των Σαντάουνς είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην χώρα και η ομάδα λειτουργεί ολοένα και περισσότερα με σύγχρονα πρότυπα. Το ίδιο θέλει να κάνει και με την CAF.