Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Καθήκον όλων μας η συμμετοχή στη λατρεία και η «εκρίζωση των ακροτήτων»

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Καθήκον όλων μας η συμμετοχή στη λατρεία και η «εκρίζωση των ακροτήτων»

"Εις τον αιώνα των πολλών έργων ημείς προβάλλουμε τη Θεία Λειτουργία, ως Θείον έργον του λαού" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αρετσού της Καλαμαριάς.

Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα για τη στάση της εκκλησίας και των ενοριών αλλά και ευρύτερα των πιστών στο σύγχρονο κόσμο, προτρέποντας όλους ιερείς, δασκάλους, καθηγητές και γονείς να σταθούν δίπλα στους νέους, ενώ επέκρινε "ακρότητες" που παρατηρούνται, όπως πρόσφατα τις αντιδράσεις στα εμβόλια κατά του κορονοϊού οι οποίες, όπως είπε, "πρέπει να εκριζωθούν".

"Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι ο φονταμενταλισμός, είναι οι ακρότητες που βλέπουμε μέσα στις ενορίες μας και μέσα στις κοινωνίες μας, όπως το ζήσαμε αυτό, μετά την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, με τις τάσεις και τις κινήσεις εναντίον των εμβολίων, εναντίον της επιστήμης, η οποία δεν διεκδικεί κάτι για τον εαυτό της, αλλά θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο να ζήσει ευτυχέστερος, να τον προφυλάξει από τις ασθένειες" είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

"Λοιπόν , αυτές οι ακρότητες, που τις ζήσαμε δυστυχώς και τις ζούμε μέσα στις κοινωνίες μας πρέπει από ενωρίς να εκριζωθούν. Και θα εκριζωθούν εάν τα παιδιά μας έχουν την ανάλογη διαπαιδαγώγηση και μέσα από την οικογένεια και εις το σχολείον και εις την εκκλησίαν".

Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο, διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

"Η εκκλησία αγιάζει ότι έρχεται εις κοινωνίαν με αυτή" τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

"Η σιγή της Εκκλησίας δεν είναι μέθοδος, είναι βίωμα, είναι επιλογή,είναι αρχοντιά. Είναι η ίδια της μυστήριο. Η σιγή διδάσκει, αφού έχει διδαχθεί. Αγιάζει, αφού εμβαπτίστηκε εις το Μέγα έλεος. Η σιγή της Εκκλησίας αρχίζει με το : ευλογημένη η βασιλεία της Θείας Λειτουργίας και συνεχίζεται επ' άπειρον..." συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

"Η Θεία λειτουργία είναι η μεγαλύτερη προσφορά της εκκλησίας προς την ζωοποίησην του νεκρωμένου κόσμου. Είναι η βάση του χριστιανού , η αφετηρία για όλα τα υπόλοιπα. Καθετί παρουσιαζόμενο και προβαλλόμενο ως έργο μας, εάν δεν έχει, ως θεμέλιο, ως προορισμό, τη Θεία Λειτουργία είναι μια κενή προσπάθεια".

Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε ρητορικά ερωτήματα, απευθυνόμενος στους ιερείς και τους πιστούς, αναφορικά με τον τρόπο δράσης της Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή.

"Ίσως, σπεύσουν μερικοί να μας πουν, ότι αυτές οι συμβουλές και νουθεσίες του Πατριάρχου αποτελούν θεωρία, ότι τα πράγματα έχουν και άλλη διάσταση, ότι θέλει ζήλο και φωνασκίες ο αγών, ότι η εκκλησία έχει ανάγκη υπερασπίσεως ενώπιον των αρνητών της" είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Όμως, ποια δύναμη εντός της αγίας ημών εκκλησίας είναι ισχυρότερη του μεγάλου μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας; Ποιος δύναται να ισχυριστεί ότι σώζει την εκκλησίαν και ότι δεν σώζεται από αυτήν; Ποια εκ των αληθειών έχει ανάγκη την ατομική και ακοινώνητον αντίδραση, παρά την δραστήρια και προσωπική αφιέρωση μας εις τα ιεράς υποθέσεις;»

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά την ομιλία του έδωσε βήμα στο μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ για να πει περισσότερα για το διαθρησκευτικό διάλογο, με τον οποίο είναι επιφορτισμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι προ σαράντα ετών ελήφθη από το Πατριαρχείο η πρωτοβουλία του διαλόγου με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες και σημείωσε:

«Το θεωρούμε αναπόφευκτο σήμερα, δε μπορούμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να αυτοσαρκαζόμεθα και να μην έχουμε επαφή με τη γύρω μας πραγματικότητα. Ζούμε μέσα σε κοινωνίες πολυπολιτισμικές, πλουραλιστικές και υποχρεωτικά θα είμαστε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Ιδιαιτέρως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε την αξία της ενορίας στην εκκλησιαστική ζωή αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, προσφυγικό ρεύμα, που δημιουργείται από μετακινήσεις πληθυσμών στην Ευρώπη, Σέρβων, Ρουμάνων «και τώρα με τον πόλεμο, εκατομμύρια Ουκρανών» κ.α. και επεσήμανε τη ανάγκη ένταξης τους στις εκκλησιαστικές ενορίες.

Επέστησε ακόμη την προσοχή προς τη νεολαία, που διασπάται συχνά από την έντονη ενασχόληση της με την τεχνολογία, τα κομπιούτερ και τα κοινωνικά δίκτυα και τόνισε την έχει ανάγκη για μεγαλύτερη "στοργή" και "συμπαράσταση".

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε και προσφώνησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος , ενώ στην υποδοχή παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, οι βουλευτές Κ.Γκιουλέκας και Γ.Αμανατίδης, εκπρόσωποι φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησαν επίσης, εκ μέρους της κοινής σύναξης των ιερέων, πρεσβυτ'ερων και κατηχητών, εκπρόσωποι τους, ενώ τον υποδέχθηκε στο προαύλιο κατά την άφιξη του με τραγούδια η παιδική χορωδία της μητρόπολης Καλαμαριάς.

Ο κ. Ιουστίνος παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ για τα σχολεία της Ίμβρου καθώς και έναν σύγχρονο προτζέκτρορα με μεγάλη οθόνη, ενώ δώρισε στον ίδιο έναν ιονιστή καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα από ιούς, όπως ο κορονοϊός.

Ο Οικουμενικός Πατριαρχης χαιρέτισε το γεγονός της "επιστροφής" , μετά από πενήντα χρόνια, της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο, που έχει πλέον σχολεία και εξήντα μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως το λύκειο.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Προκοπίου στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως του Κυρίου.