7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Πατριάρχης Αλεξάνδρειας: Μήνυμα ειρήνης στέλνει η επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη

Πατριάρχης Αλεξάνδρειας: Μήνυμα ειρήνης στέλνει η επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη, για να δώσει το μήνυμα της ειρήνης και με πολλούς αποδέκτες, ότι η Μεσόγειος είναι και θα παραμείνει μία θάλασσα και ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος για την επικείμενη επίσκεψή του.

Σε δηλώσεις του, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Κάιρο, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επισήμανε ότι «η Λιβύη είναι μία χώρα γειτονική προς την Αίγυπτο, που είναι μέσα στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» και σημείωσε: «Μην ξεχνάτε ότι ο τίτλος μου εμπεριέχει τις περιοχές Αλεξανδρείας, Λιβύης, Πενταπόλεως, Αιθιοπίας, πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής».

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής Θεόδωρος ανέφερε ακόμα ότι «ο Μητροπολίτης Τριπόλεως ήδη ετοιμάζεται για να βρεθεί και πάλι στο χώρο μας εκεί. Και οι εκκλησίες μας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, μαζί με την πρεσβεία μας, μαζί με τα προξενεία να δίδουν μία δυναμική παρουσία σε αυτήν τη χώρα, που θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο μελλοντικά στη συμφιλίωση των λαών».

Στο μεταξύ, την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο παλαιό Κάιρο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Θεοχάρης προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής: «Σας ευχαριστούμε γιατί ως Πατριάρχης πάσης γης Αιγύπτου και πάσης Αφρικής φυλάτε Θερμοπύλες, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον είστε άοκνος, άγρυπνος φρουρός της Ορθοδοξίας μας, της ιστορίας αυτού του τόπου αλλά και της σύγχρονης προσπάθειας να φτάσει το πνεύμα και ο Λόγος του Θεού στα πέρατα της γης».

Και προσέθεσε ο υπουργός Τουρισμού: «Έχετε λοιπόν αυτόν τον πολύ δύσκολο ρόλο αλλά και το ρόλο να παίζετε τη γέφυρα όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας σας, την Κρήτης, αλλά όλης της Ελλάδας, με την όμορφη χώρα της Αιγύπτου».

Θερμή ήταν η υποδοχή προς τον Έλληνα υπουργό και από τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. «Θα ήθελα να καλωσορίσω με πολύ αγάπη τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, εδώ στη "Ροτόντα της Ανατολής" και να εκφράσω τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς την ευλογημένη πατρίδα μου, την Ελλάδα, γιατί με πολύ αγάπη έρχεται κοντά μας στο μεγάλο μας πολιτιστικό έργο αλλά και στην ιεραποστολή» τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που διαδραματίζει ο τουρισμός και για τις δύο χώρες, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος τόνισε ότι «ο τουρισμός είναι ένας πνεύμονας ευημερίας για τις δύο χώρες μας, για την Αίγυπτο και για την Ελλάδα μας. Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Υπουργό, γιατί ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι η Κρήτη, και όπως ξέρετε, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες υποδέχονται χιλιάδες ανθρώπων για να απολαύσουν τη θάλασσά μας, τον καθαρό αέρα».

Και κατέληξε ότι «με την παρουσία σας, κύριε υπουργέ, θα βοηθήσετε την τόσο φιλική χώρα προς την Ελλάδα, την Αίγυπτο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω που με τη συνοδεία του αγαπητού φίλου, Πρέσβη Νίκου Γαριλίδη, δίδετε μία δυναμική παρουσία στο φιλόξενο λαό της Αιγύπτου, που και αυτοί περιμένουν τόσα πολλά από τον τουρισμό και όλοι κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να επιστρέψουν οι τουρίστες όπως ερχόντουσαν τα περασμένα χρόνια. Και θέλω να τους πω ότι η Αίγυπτος είναι ασφαλής χώρα. Μη φοβούνται. Να έρχονται να την επισκέπτονται για να απολαμβάνουν τη μεγάλη φιλοξενία και την αγάπη του αιγυπτιακού λαού και να θαυμάσουν τον πολιτισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ