Πατριαρχείο Μόσχας: «Παράλογες και αντιπαραγωγικές» οι κυρώσεις κατά του Κύριλλου

Πατριαρχείο Μόσχας: «Παράλογες και αντιπαραγωγικές» οι κυρώσεις κατά του Κύριλλου

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας στην ανακοίνωση από πλευράς Βρετανίας περί κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Πατριαρχείου, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, μέσω Telegram απάντησε στις κυρώσεις της Βρετανίας κατά του ορθόδοξου Πατριάρχη, χαρακτηρίζοντας τις ως «παράλογες και αντιπαραγωγικές», λέγοντας πως το Πατριαρχείο ήταν το μόνο που λειτουργούσε ως γέφυρα επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία.

«Οι προσπάθειες να εκφοβίσουν τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας με κάτι ή να τον εξαναγκάσουν να αποκηρύξει τις απόψεις του είναι παράλογες, παράλογες και απρόβλεπτες» σχολίασε.

Είπε ότι η εκκλησία ήταν η «τελευταία γέφυρα, ένα μέσο επικοινωνίας» που η Βρετανία «προσπαθούσε να καταστρέψει» με στόχο «την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την αποξένωση της ειρήνης».

«Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά τέτοια παράλογα και αντιπαραγωγικά μέτρα, τα οποία συμβάλλουν σε ένα μόνο πράγμα - στο να διαλύσουν την ήδη σοβαρά κατεστραμμένη επικοινωνία μεταξύ της ευρωπαϊκής κοινότητας και της Ρωσίας».

Νωρίτερα, κυρώσεις στον 75χρονο Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ουκρανικής επίθεσης στην Ουκρανία, επέβαλε η Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε την πρόταση εξαιτίας της άρνησης της Ουγγαρίας.