Πατούλης κατά Πολιτικής Προστασίας - Αιχμές, υπονοούμενα και αποποίηση ευθυνών

Πατούλης κατά Πολιτικής Προστασίας - Αιχμές, υπονοούμενα και αποποίηση ευθυνών

Μιλώντας για ωραιοποίηση της κατάστασης από τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης εμφανίσθηκε να αφήνει υπονοούμενα για τις ευθύνες σχετικά με το χάος που προκλήθηκε στους οδικούς άξονες και καταφέρθηκε κατά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αλλά και της τροχαίας, την ώρα που οι καταγγελίες αναφορικά με τον τρόπο που κινήθηκε το σύστημα της περιφέρειας συνεχίζονται, τόσο σε ό,τι αφορά τα εκχιονιστικά μηχανήματα όσο και την προμήθεια με αλάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση προβλημάτων από το χιόνι.

Ο περιφερειάρχης Αττικής εμφανίσθηκε να δηλώνει πως αποτελεί ένα μόνο κρίκο της αλυσίδας και να υποστηρίζει πως για το χάος στους κεντρικούς οδικούς άξονες ευθύνεται η απόφαση να μη κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες τη Δευτέρα, αλλά και η εκ των υστέρων απόφαση να κλείσουν στις 12 το μεσημέρι.

«Να βγουν όλοι με ανδρεία να αναλάβουν τις δίκες τους ευθύνες όπως τις αναλαμβάνω εγώ», δήλωσε ο Γ. Πατούλης, υποστηρίζοντας πως η Τροχαία διοχέτευε βαρέα οχήματα από τη Νέα Εθνική οδό σε κεντρικούς οδικούς άξονες του νομού ή απαγόρευε τη διέλευσή τους από αυτή με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το οδικό δίκτυο.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, ήταν αδύνατον να κινηθούν τα εκχιονιστικά να καθαρίσουν τους κεντρικούς δρόμους - που είναι στην ευθύνη της περιφέρειας - γιατί η κατάσταση είχε επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά καθώς υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα εν κινήσει αλλά και σταθμευμένα.

Ουσιαστικά υποστήριξε πως τα μηχανήματα της Περιφέρειας δεν είχαν πρόσβαση λόγω του αριθμού των οχημάτων, δεν εξήγησε όμως γιατί αυτά δεν είχαν εξ αρχής τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία ώστε να αρχίσει άμεσα η ρίψη αλατιού και ο εκχιονισμός.

Επικαλέστηκε την απόφαση του να κλείσουν τα σχολεία που οδήγησε στο να αποφευχθεί περαιτέρω βάρος στην κίνηση των οχημάτων εν μέσω της κακοκαιρίας και σε γενικές γραμμές αν και δήλωσε πως υπάρχουν ευθύνες και στην περιφέρεια τελικώς δεν κατέγραψε κάποιο σημείο που να δείχνει ότι αυτό αποτελεί μια πραγματική κριτική και όχι απλώς μια αναφορά προκειμένου στη συνέχεια να μιλήσει για τις ευθύνες των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας.

Το γεγονός πως υπήρξε απουσία συντονισμού το αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες για την κατάσταση που προκλήθηκε. Μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και τόνισε τα κενά και τις παραλείψεις στον μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Ως εκ τούτου τα περί ωραιοποίησης της κατάστασης που ανέφερε ο Γ. Πατούλης προκαλούν ερωτήματα. Η επίρριψη ευθυνών αποτελεί μια οδό διαφυγής που όμως δεν δίνει λύσεις τη στιγμή που και ο ίδιος δήλωσε ότι η Περιφέρεια κινήθηκε μόνη της.

Και πράγματι η περίπτωση της Αττικής Οδού αποτελεί από μόνη της ένα μείζονος σημασίας θέμα δεδομένου ότι πρόκειται για ένα επί της ουσίας ιδιωτικό οδικό άξονα τον οποίο εκμεταλλεύονται εταιρείες όμως αυτό δεν δίνει εξηγήσεις για την κατάσταση σε δρόμους όπως η Μεσογείων, η Μαραθώνος η Κηφισίας και η Κατεχάκη που έκλεισαν χωρίς οι οδηγοί να προλάβουν να δουν εκχιονιστικό μηχάνημα.

«Δεν θα ανεχθώ να δείχνουν την περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση» είπε ο Γ. Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ προσθέτοντας πως «αρκετά ακούσαμε να πούμε την αλήθεια επιτέλους» και στη συνέχεια υποστήριξε πως η αυτοδιοίκηση δεν έχει πάρει αυτά που πρέπει καθώς και ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί μια διαχρονική παθογένεια χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Η Περιφέρεια αποτελεί πράγματι έναν κρίκο της αλυσίδας. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η αλυσίδα λειτουργεί όταν όλοι οι κρίκοι είναι στη θέση τους. Διαφορετικά αλυσίδα δεν υπάρχει. Και σε κάθε περίπτωση οι περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους στο πλαίσιο μιας λογικής αποκέντρωσης που έχει στο παρελθόν οδηγήσει στο σημείο να χαρακτηρίζονται οι επικεφαλής τους ως μικροί πρωθυπουργοί.