7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Πατέρας Προτάσεβιτς: Ο γιος μου εξαναγκάστηκε να δηλώσει ενοχή - Μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη

Πατέρας Προτάσεβιτς: Ο γιος μου εξαναγκάστηκε να δηλώσει ενοχή - Μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη

Βέβαιος ότι ο γιος του εξαναγκάστηκε να παραδεχτεί τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι λευκορωσικές Αρχές, εμφανίζεται ο πατέρας του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ αφότου το αεροσκάφος της Ryanair στο οποίο επέβαινε υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον πατέρα του Ρ. Προτάσεβιτς, ο δημοσιογράφος μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη στο βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο διαδίκτυο και στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ο μπλόγκερ που ζούσε μέχρι πρότινος στη Λιθουανία και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα βρίσκονται υπό κράτηση από τις λευκορωσικές Αρχές.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα», δήλωσε ο Ντ. Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου ζει με τη σύζυγό του.

«Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός», πρόσθεσε. «Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν», επισήμανε.

«Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο», σχολίασε.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Προτάσεβιτς κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του.

Υπενθυμίζεται ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν χθες Δευτέρα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα όπως και της συντρόφου του, ενώ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της.

Παράλληλα, απαγόρευσαν στις λευκορωσικές εταιρείες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

«Έχουμε εκπλαγεί που η τύχη ενός ανθρώπου σημαίνει τόσα πολλά και ότι θεωρείται σημαντικός από την ΕΕ», δήλωσε ο Ντ. Προτάσεβιτς. «Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Λευκορώσους», ανέφερε.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης για να προειδοποιηθούν άλλοι: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει», κατέληξε.