Πατέλης: Στόχος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023- Θα διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της χώρας

Πατέλης: Στόχος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα το 2023- Θα διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της χώρας

«Εθνικός στόχος για το 2023 είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα», τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξή του στο Capital o επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης σημειώνει με έμφαση ότι «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως, οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα, όμως, είναι και για τους ακροατές και τηλεθεατές μας μία σφραγίδα ότι η Ελλάδα ανήκει στο club των σοβαρών χωρών και ότι τακτοποιεί τα του οίκου της από μόνη της, χωρίς μνημόνια, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Στο συγκεκριμένο θέμα και στο ζήτημα της αξιοπιστίας στέκεται ιδιαίτερα ο κ. Πατέλης αναφέροντας πως «η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε».

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού απαντάει και στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά, επισημαίνοντας ότι «τη δεκαετία του '80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στον ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μη μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις».

Στη συνέντευξη υπάρχει ειδική αναφορά και στο θέμα του κατώτατου μισθού, με τον κ. Πατέλη να πιστεύει ότι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικό σπιράλ και να στέλνει ένα μήνυμα προς τους εργοδότες ότι η κανονικότητα της οικονομίας δικαιολογεί αυξήσεις μισθών.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πέραν των ενεργειακών πακέτων, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι «η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πάντα με βάση τη σύνεση και τον προγραμματισμό. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι κινούμαστε με βάση αυτό και αυτήν τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχουν παρθεί».