Πάσχα με περιορισμούς στην κυκλοφορία και στις εκκλησίες

Πάσχα με περιορισμούς στην κυκλοφορία και στις εκκλησίες

Με περιορισμούς στην κυκλοφορία και απαγόρευση στην τέλεση λειτουργιών θα γιορτάσουμε, όπως όλα δείχνουν το Πάσχα. Εκτός σημαντικού απροόπτου, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες θα διαρκέσουν και την Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα και πέραν αυτής, καθώς η έκβαση του πολέμου παραμένει ακόμη άγνωστη. 

Η μέχρι τώρα συμμόρφωση των πολιτών στους περιορισμούς, η πορεία εξάπλωσης της πανδημίας, η ανταπόκριση του εθνικού συστήματος υγείας, όλα στέλνουν θετικά σινιάλα, ωστόσο η λέξη εφησυχασμός δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του κρατικού μηχανισμού. Οκτώ μέρες μετά από την επιβολή των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις και στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι ουδείς προεξοφλεί τις εξελίξεις, αντιμετωπίζουν ως αρκετά πιθανό σενάριο την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, εφόσον απαιτηθεί.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα μας βρει με αδυναμία στις μετακινήσεις αλλά και μακριά από τις γνώριμες εικόνες συμμετοχής των πιστών στην Ακολουθία των Παθών.

Την ίδια ώρα και όπως είχε επισημάνει προ ημερών το liberal.gr, στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχουν επεξεργασμένα σενάρια για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας. 

Μεταξύ αυτών συζητείται: 

  • Η απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα.
  • Απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους, με εξαίρεση ορισμένες ώρες όπου θα επιτρέπεται για συγκεκριμένους προορισμούς.
  • Απαγόρευση των μετακινήσεων μακριά από τον τόπο διαμονής. 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο κορονοιός έχει αλλάξει πλήρως τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ότι έχει να κάνει στον ευαίσθητο τομέα της οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η κρίση κρατήσει μερικούς μήνες, σενάριο όχι και τόσο μακρινό, θα έχει σαφώς σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αφού θα υπάρχει σημαντική απώλεια του ΑΕΠ. Παρ' όλα αυτά αρμόδια πηγή συμπληρώνει ότι αμέσως μετά θα μπορεί να γίνει μία «δυναμική επανεκκίνηση».

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η κυβέρνηση προετοιμάζεται με ξεκάθαρους στόχους: 

• Να κερδηθεί σύντομα το χαμένο έδαφος, όταν τελειώσει αυτή η κρίση και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας ώστε να ξαναπάρει δυναμικά μπροστά

• Να υπάρχει δικαιοσύνη στη λήψη των μέτρων στήριξης

• Να μη χαθούν θέσεις εργασίας. 

Εξετάζονται νέα πακέτα μέτρων

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται τρεις δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2% του ΑΕΠ.

Το δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει η ελληνική κυβέρνηση για όσους πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού καλύπτει ήδη 600.000 επιχειρήσεις, με 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα είπε χθες ο Χρ. Σταικούρας, τον Απρίλιο η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριλάβει και άλλους ΚΑΔ στο πλαίσιο στήριξης των μέτρων, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός, σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας, μαζί με τις δαπάνες του Προϋπολογισμού, ανεβάζουν το ύψος για το πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις στα 15 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τις προσεχείς ημέρες το πλαίσιο προστασίας θα διευρυνθεί, καθώς η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά την πορεία και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Ουδείς μπορεί αυτή την στιγμή να προβλέψει το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα είναι σίγουρα χαμένα για όλους...