ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Παρουσία Μπάιντεν η πρώτη συνάντηση της συμμαχίας QUAD με στόχο την ανάσχεση της Κίνας

Παρουσία Μπάιντεν η πρώτη συνάντηση της συμμαχίας QUAD με στόχο την ανάσχεση της Κίνας
AP Photo/Andrew Harnik

Οι ηγέτες της συμμαχίας γνωστής ως QUAD θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση, καθώς οι τέσσερις δημοκρατίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

«Πρόκειται να γίνει η πιο στενή συμμαχία του Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ την Παρασκευή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν. «Θα συναντηθούν τέσσερις ηγέτες χώρων που επιδιώκουν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα του Ινδο-Ειρηνικού» ανέφερε.

Ο Μόρισον, του οποίου η χώρα έχει δει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα να πλήττονται σφόδρα, είπε ότι είχε συζητήσει τις λεπτομέρειες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις τις τελευταίες εβδομάδες. 

Η προτεινόμενη Σύνοδος Κορυφής θα είναι η πρώτη στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να μετατρέψει τον «Τετράπλευρο Διάλογο για την Ασφάλεια» σε έναν μηχανισμό για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το 2017.