Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την ακύρωση της διαδικασίας του αυτοφώρου στον Τύπο

Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018, 19:20
-A +A
Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την ακύρωση της διαδικασίας του αυτοφώρου στον Τύπο

Οι συλλήψεις δημοσιογράφων και η διατήρηση του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου αποτελούν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που ζητάει η ΕΣΗΕΑ με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατάθεση μηνύσεων και αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων, που τολμούν να δημοσιοποιήσουν ρεπορτάζ και να εκφράσουν την άποψή τους και την κριτική τους σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι και οι υπεύθυνοι των εφημερίδων να οδηγούνται στα κρατητήρια με τη διαδικασία του αυτοφώρου».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΗΕΑ συνεχίζει τις παρεμβάσεις και την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο να ακυρωθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου, «να καταργηθεί ο τυποκτόνος Νόμος και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της Ενημέρωσης».

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατάθεση μηνύσεων και αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων, που τολμούν να δημοσιοποιήσουν ρεπορτάζ και να εκφράσουν την άποψή τους και την κριτική τους σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι και οι υπεύθυνοι των εφημερίδων να οδηγούνται στα κρατητήρια με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα εκφράζει την αποδοκιμασία του για τη μέθοδο που έχουν επιλέξει ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και την ανησυχία του για τον τρόπο που εφαρμόζεται ο «τυποκτόνος» νόμος σε βάρος συναδέλφων μας.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν από κοινού οι παράνομες διώξεις κατά δημοσιογράφων και να καταθέσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας επί του θέματος.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.

Με την προσδοκία ότι θα ανταποκριθείτε το συντομότερο στο κάλεσμά μας, βρισκόμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον Κλάδο».

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα