Κρεμλίνο: Θα «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ορθοδόξων» στην Ουκρανία

Κρεμλίνο: Θα «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ορθοδόξων» στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων» σε περίπτωση θρησκευτικών ταραχών στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως της ανεξαρτησίας της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτή η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» μέσα, διευκρίνισε ο Πεσκόφ. «Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

«Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα πως ανησυχούμε πολύ όσον αφορά αυτές τις αποφάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένα σχίσμα στην ορθοδοξία», συνέχισε ο Πεσκόφ υποστηρίζοντας ωστόσο πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σκοπεύει «να ανακατευθεί στον διάλογο ανάμεσα στις Εκκλησίες» στην Ουκρανία.

«Καθώς η ορθοδοξία είναι μία από τις θρησκείες της Ρωσίας, ό,τι συμβαίνει στον ορθόδοξο κόσμο αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της (ρωσικής) κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ