Παράτυποι μετανάστες οι μετακινούμενοι στα ελληνικά σύνορα
Bloomberg

Παράτυποι μετανάστες οι μετακινούμενοι στα ελληνικά σύνορα

Κυρίως παράτυποι μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν είναι οι μετακινούμενοι στα ελληνικά σύνορα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του Bloomberg από τη συνοριακή πύλη Παζάρκουλε, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο πλήθος για να περάσει τα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειονότητα των μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Ειδικότερα, τονίζεται πως τα 3,6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που κατοικούν στην Τουρκία αποτελούν τα δύο τρίτα του μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας, ωστόσο από αυτούς, μόλις ένα μικρό ποσοστό εμφανίστηκε στα σύνορα με την Ελλάδα.

Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Τ. Ερντογάν να ανοίξει τις πόρτες «βρίσκει απήχηση σε παράτυπους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν που κινδυνεύουν με απέλαση, παρά στους Σύριους πρόσφυγες», αναφέρει ο Μουράτ Ερντογάν, καθηγητής στο Τουρκογερμανικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. 

Δεδομένων των μεταβαλλόμενων συνθηκών στη Συρία αλλά και στην αβεβαιότητα σχετικά με όσα συμβαίνουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, η αλλαγή θα μπορούσε να έρθει γρήγορα. Εάν η στρατιωτική επιχείρηση του Άσαντ (που στηρίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις) οδηγήσει στην πτώση της Ιντλίμπ, θα υπάρξουν πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η μεγάλη ανησυχία των Βρυξελλών είναι ότι η εξελισσόμενη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι απλώς μια μικρή γεύση του τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξουν ροές προσφύγων από την Ιντλίμπ, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες, προκαλώντας μεγάλη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο διπλωμάτης, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σημειώνεται ακόμα ότι υπάρχει «μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς που δίνει η Τουρκία υποστηρίζοντας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι οδεύουν στα ελληνικά σύνορα και τους πραγματικούς αριθμούς που μετακινούνται».

«Μου αρέσει εδώ, αλλά δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα στην Τουρκία πια, δεν έχει δουλειά για μένα. Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Οπότε όταν άκουσα ότι άνοιξαν οι πόρτες, σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια», λέει χαρακτηριστικά ο Ανσάρι, ένας Αφγανός που ζει επτά χρόνια στην Τουρκία, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg.