Τρεις εστίες κρουσμάτων ανησυχούν τους ειδικούς

Τρεις εστίες κρουσμάτων ανησυχούν τους ειδικούς

Τρεις πηγές κρουσμάτων, οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, οι δομές μεταναστών και οι πύλες εσόδου της χώρας προβληματίζουν την ομάδων των ειδικών, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων των τελευταίων εβδομάδων, επιμένουν να δείχνουν αντοχές. Ανησυχία, που ενισχύει και η σταδιακή αλλαγή των κλιματολογιών συνθηκών, λόγω φθινοπώρου, αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο συνωστισμό.

Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 416 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 240 μόνο στην Αττική, εκ των οποίων τα 61 ήταν εισαγόμενα κρούσματα με τα 59 να εντοπίζονται κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 2 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Αυξημένα τα κρούσματα και στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Ενδεικτικά στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορονοϊό.

Επίσης, άνοδος παρατηρείται και στον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «κόκκινες». Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.  Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορονοϊό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. 

Υπενθυμίζεται πως Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια και Κάτω Κυψέλη είναι μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το Κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η Κηφισιά και άλλοι δήμοι έχουν αρχίσει επιβαρύνονται σημαντικά. 

Την ίδια στιγμή, αύξηση του δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1 και άνω της μονάδας στην Αττική καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου και παραθέτει ανησυχητικά δεδομένα, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις  παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών  πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος.

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών ο κατάλογος των επιπλέον μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνει από μάσκες παντού έως ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης.