Παρατείνεται η τουριστική σεζόν - Εκτιμήσεις για πληρότητες έως 80% τον Σεπτέμβριο

Παρατείνεται η τουριστική σεζόν - Εκτιμήσεις για πληρότητες έως 80% τον Σεπτέμβριο

Επιμηκύνεται η φετινή τουριστική σεζόν, με τις πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας να αγγίζουν το 80% τον Σεπτέμβριο και το 50% τον Οκτώβριο. Η de facto παράταση της φετινής σεζόν «ξεκλειδώνει» τα αυξημένα τουριστικά έσοδα και ο στόχος για το 50% του 2019, φαίνεται πως επιτυγχάνεται.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ξενοδοχειακό κλάδο στην Κρήτη υπάρχουν κρατήσεις για όλο τον Σεπτέμβριο, κάτι που οδηγεί σε πληρότητες άνω του 70% στο νησί. Αντίθετα, τον Οκτώβριο το ποσοστό των κρατήσεων πέφτει, ωστόσο βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του 50%. Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν τη βεβαιότητά τους, πως σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περιοριστικά μέτρα, οι πληρότητες τον Οκτώβριο μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%.

Στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων οι πληρότητες για το Σεπτέμβριο φτάνουν έως το 80%, ωστόσο για τον Οκτώβριο αγγίζουν το 60%, με τους ξένους τουρίστες να συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς.

Στα Επτάνησα οι πληρότητες είναι χαμηλότερες, ωστόσο κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα για την εποχή. Ειδικότερα φτάνουν το 60% τον Σεπτέμβριο και έως και 50% τον Οκτώβριο, ενώ παρόμοια εικόνα επικρατεί και στα Δωδεκάνησα. Σε ό,τι αφορά στην ηπειρωτική χώρα, τα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφουν επίσης υψηλές πληρότητες έως 70% τον Σεπτέμβριο και 60% τον Οκτώβριο.

Οι παραπάνω πληρότητες βρίσκονται σε απόλυτη εναρμόνιση με πρόσφατες έρευνες και επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν πως το φετινό στοίχημα του τουρισμού…κερδήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο, με την αύξηση των τουριστικών εσόδων να παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το άνοιγμα της οικονομίας και η υποχώρηση της αβεβαιότητας ενεργοποίησαν την ιδιωτική κατανάλωση για αγαθά και κυρίως για υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή ο εισερχόμενος τουρισμός ξεπερνά τις προσδοκίες, καθώς οι αφίξεις και οι τουριστικές ροές είναι αυξημένες.