Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρατείνεται μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, δηλαδή για τρεις μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ έρχεται νέο πρόγραμμα για επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος με τριπλάσια περίμετρο προστασίας, όπως εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυρ.Μητσοτάκης. 

Στο μείζον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αυτή παρατείνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου και αμέσως μετά τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο «πρόγραμμα γέφυρα» με επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος, το οποίο όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει τριπλάσια περίμετρο. Θα επιβραβεύει και τους συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι κατάφεραν στους μήνες της πανδημίας να αποπληρώνουν τις δόσεις τους.

«Κατά τη δοκιμασία του ιού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η προστασία πρώτης κατοικίας παρατείνεται ως τα τέλη Ιουλίου, ενώ έπεται ένα νέο μοντέλο για τους δανειολήπτες, που δεν θα έχει καμία σχέση με το σχήμα που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αυτό που αφορούσε δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια είχαν κοκκινίσει μέχρι τα τέλη του 2018, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί μόλις 3.198 αιτήσεις.

Όπως φαίνεται η ολονύκτια τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς απέφερε τη μικρή παράταση του νόμου 4605/2019 και θα ισχύει μέχρι να ψηφισθεί το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων για τους δανειολήπτες που πλήττονται.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο σχήμα για τους κόκκινους δανειολήπτες (που είχαν κοκκινίσει μέχρι τα τέλη του 2018) το οποίο υποστηρίχθηκε και από την παρούσα κυβέρνηση δεν πέτυχε καθώς υποβλήθηκαν μόλις 3.198 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια για πρώτη κατοικία να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Στο καθεστώς αυτό θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από την πανδημία, ενώ εκτός προστασίας κάθε μορφής για την πρώτη κατοικία θα μείνουν από την 1η Μαΐου δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού.

Στο νέο σχήμα θα μπορέσουν να ενταχθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του στεγαστικού δανείου.

Ο πρωθυπουργός από τη βήμα της Βουλής ανέπτυξε τις δράσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα οι οποίες προβλέπουν ότι:

1.  Θα συνεχισθεί η χορήγηση ειδικού σκοπού (5533 ευρώ μηνιαίως) σε όσους εργαζόμενους συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Επίσης θα συνεχισθούν τα επιδόματα σε ανέργους καθώς και τους μακροχρόνια ανέργους.

2.  Έρχεται στήριξη των εργαζομένων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Αφορά εργαζόμενους με μείωση ωραρίου και απασχόλησης.

3.  Παράταση τριών μηνών για την προστασία πρώτης κατοικίας.

4.  Επιδότηση επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

5.  Νέα δέσμη μέτρων για την τόνωση των επιχειρήσεων. Σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό.

Διαβάστε ακόμα:

- Επιδότηση στεγαστικού δανείου