Παραμένουν οι μεγάλες ουρές σε πολλά εκλογικά τμήματα

Παραμένουν οι μεγάλες ουρές σε πολλά εκλογικά τμήματα

Συνεχίζονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εκλογική διαδικασία, καθώς μπορεί να περιορίστηκε η έλλειψη μελών στις εφορευτικές επιτροπές, ωστόσο παραμένουν οι ουρές στα μεγάλα εκλογικά κέντρα με τους ψηφοφόρους να χρειάζονται έως και 40 λεπτά για να ψηφίσουν στις τέσσερις κάλπες. Φόβοι εκφράζονται για σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση καταμέτρησης των ψήφων.

Αν και δεν δημιουργούνται προσχώματα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο στα εκλογικά τμήματα των μεγάλων δήμων με το πέρασμα της ώρας αρχίζουν να πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Νωρίτερα, τα προβλήματα ήταν εντονότερα όσον αφορά τις εφορευτικές επιτροπές, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είχε εμφανισθεί μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος χωρίς τις γραμματείς του ή και κανένα μέλος της Επιτροπής.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν προσέλθει 8 μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές, ενώ έλειπαν μέλη και από την εφορευτική επιτροπή στο τμήμα που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα προβλήματα προέκυψαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην Δυτική Μακεδονία και στην Αχαΐα σε πολλά εκλογικά τμήματα υπήρχε μόνο ένα μέλος εφορευτικής και σε άλλα κανένα.

Στη Λευκάδα συνεχίζεται με δυσκολία να διεξάγονται οι εκλογές, καθώς σε πολλά από τα 71 συνολικά εκλογικά τμήματα, δεν είναι επαρκής ο αριθμός των εφορευτικών επιτροπών. 

Για το λόγο αυτό οι δικαστικοί αντιπρόσωποι σε πολλές περιπτώσεις εφάρμοσαν τη διάταξη που τους επιτρέπει να ορίζουν μέλη εφορευτικών επιτροπών τους ψηφοφόρους που εισέρχονται στις κάλπες, για να καλύψουν τα κενά.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες σε 39.063 εκλογικά τμήματα, στα οποία οι πολίτες καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Επίσης, τη διαδικασία καθυστερεί και από το γεγονός ότι λόγω των πολλαπλών καλπών έχει διοριστεί μεγάλος αριθμός δικαστικών αντιπροσώπων αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Αττική δεν σημειώθηκαν ουσιαστικά προβλήματα και τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν επιλύθηκαν έγκαιρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί προβλήματα ως προς την επάρκεια καλπών.