«Παραμένουμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού στον Έβρο»
Ν. Παναγιωτόπουλος

«Παραμένουμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού στον Έβρο»

«Ο συναγερμός παραμένει δεν λήγει. Τηρούμε στάση αναμονής»,  ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την απομάκρυνση των μεταναστών στις Καστανιές, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπ. Εσωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι αυτές έγιναν προς εσωτερική κατανάλωση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Σκάι 100,3 τόνισε πως «Ο,τι και αν προσπάθησε η άλλη πλευρά, δεν έπιασε γιατί είχε γίνει πολύ καλή δουλειά σε βάθος χρόνου μέσω της σύστασης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων με νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Γι' αυτό το λόγο κράτησε ο Έβρος, συνεχίζει να κρατά και θα κρατήσει. Ασφαλώς και το πιστώνονται τα στελέχη, οι κάτοικοι του Έβρου που δεν καταλαβαίνουν από αυτά και έδειξαν μια φοβερή αποφασιστικότητα και γενναιότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν και αποτέλεσμα οργανωμένης δουλειάς και προετοιμασίας σε βάθος χρόνου».

Αναφορικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «προφανώς τα λέει αυτά ή πολλά από αυτά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, ο κ. Παναγιωτόπουλος  δήλωσε ότι «εκεί εκτυλίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής, κυρίως από το Λιμενικό, οποιωνδήποτε επιχειρούν να εισέλθουν με πλωτά μέσα και να περάσουν στα νησιά. Η επιχείρηση αυτή φέρνει αποτελέσματα ως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε ποτέ. Διατηρούμαστε σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού"». Επίσης, ο υπουργός περνώντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επέλθει από ελληνικής πλευράς εφησυχασμός συμπλήρωσε ότι «Περιμένουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενδεχομένως να υπάρξουν ξανά απόπειρες μαζικότερης εισόδου από τα νησιά μας στην Ελλάδα. Θα τις αντιμετωπίσουμε και αυτές όπως κάνουμε ως τώρα».

Για την κρίση του κορονοϊού

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δήλωσε ότι «έχουμε κάποια μεμονωμένα κρούσματα, σε στελέχη που έχουν επιβεβαρυμένο ιστορικό υγείας»  και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει φόβος στα στρατόπεδα και στις στρατιωτικές σχολές διότι κι εκεί κάναμε παρεμβάσεις. Προσπαθούμε πάνω από όλα να τηρήσουμε ένα σκεπτικό προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορονοϊό με διαρκείς παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα ενισχύουμε τις υποδομές.»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επίσης έκανε γνωστό ότι κινητοποιούνται μονάδες παραγωγής στο Στρατό προκειμένου να παράξουν αντισηπτικά και μάσκες, προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. «Θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο. Είμαστε παρόντες στον αγώνα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Παράλληλα ανήγγειλε ότι το υπουργείο θα μελετήσει το θέμα της μετάθεσης του χρόνου παρουσίασης στην Επιτροπή Απαλλαγών στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών των στρατευσίμων στους οποίους έχει  ήδη χορηγηθεί αναβολή από την Υγειονομική Επιτροπή του Φρουραρχείου Αθηνών. «Πάντα το πνεύμα μας είναι να προστατεύσουμε κι όχι να καταναγκάσουμε ή να τιμωρήσουμε κάποιον σε κάτι που δεν είναι απαραίτητο.Τα μέτρα θα τα επανεξετάσουμε, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα». 

Καταληκτικά, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις και αντιστάσεις και να προκύψει, όπως είπε εκφράζοντας προσωπική άποψη, μια πολύ γενναία, μια γιγαντιαία -λόγω τάξεως μεγέθους- ένεση ρευστότητας στις οικονομίες όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά στην πραγματική οικονομία, στις πραγματικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά ώστε  να αντιμετωπιστεί αυτός ο πολύ δραματικός οικονομικός αντίκτυπος σε όλες τις οικονομίες του κόσμου πλέον, από τον κορονοίο. «Μόνο μια ένεση ρευστότητας θα μπορέσει να κρατήσει την κατάσταση για κάποιο διάστημα, Αλλιώς θα συζητάμε για μέτρα, ΚΑΔ, ομάδες που θα μπαίνουν ή δεν θα μπαίνουν σε κάποιες ενισχυτικές επιδοματικές πολιτικές, αλλά το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται στο σύνολό του».