Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε από την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας

Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε από την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας
APImages

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε και επισήμως ότι παραιτείται επειδή η κατάσταση της υγείας του τον δυσκολεύει να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, Άμπε ανέφερε ότι η χρόνια ασθένειά του είχε επιστρέψει.

«Η ελκώδης κολίτιδα έχει επανεμφανιστεί. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος επιδείνωσης. Δεν σκόπευα να παραιτηθώ ξαφνικά όπως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μου και να προκαλέσω προβλήματα» δήλωσε εξηγώντας τους λόγους για την παραίτησή του.

Ο Αμπε εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κέιο στο δημοτικό διαμέρισμα Σινανομάτσι της πρωτεύουσας για περίπου τέσσερις την περασμένη Δευτέρα, ενώ  μια εβδομάδα νωρίτερα είχε επισκεφθεί το ίδιο νοσοκομείο όπου παρέμεινε για έξι ώρες. 

Η κόπωση του Αμπε ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την 75η επέτειο της ρίψης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Μιλώντας με βραχνή φωνή, ο Αμπε έμοιαζε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. 

Προβλήματα υγείας έχουν υποχρεώσει τον Αμπε να παραιτηθεί και κατά το παρελθόν. Το 2007 παραιτήθηκε εξαιτίας χρόνιου έλκους, 13 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία του. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο Άμπε έγινε ο πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα παραμονής στη θέση του με 2,799 μέρες ξεπερνώντας το «ρεκόρ» του θείου του Εικαζου Σατο.